AKTUELNO

Na jučerašnjem glasanju u GS UN, doneta je kontroverzna rezolucija o Srebrenici koja je izazvala žestoke reakcije i osude. Ova rezolucija, smatra se sramnom i manipulativnom, služi kao još jedan pokušaj prekrajanja istorije pod izgovorom pravednosti.

Portal Pink.rs došao je do zaboravljenog snimka sa suđenja bivšem predsedniku Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodanu Miloševiću u Hagu. Milošević je na suđenju izneo tvrdnje koje bacaju novo svetlo na razloge usvajanja ove rezolucije.

Milošević je izjavio da Zapad koristi veličinu muslimanskih žrtava u Bosni i Hercegovini kako bi opravdao svoja ubijanja širom sveta.

Prema njegovim rečima:

Za vreme sukoba u Bosni nijedan musliman nije isteran iz Srbije. Za vreme sukoba u Hrvatskoj nijedan Hrvat nije isteran iz Srbije. Čak za vreme sukoba u Bosni pogledajte evidenciju Međunarodnog komesarijata za izbeglice Ujedinjenih nacija, preko 70 hiljada muslimana, izbeglica, našlo je sklonište upravo u Srbiji. Pa koji bi to narod i koje desetine hiljada ljudi dolazili da se sklone kod onih koji su izvršili agresiju na njih? Znate li vi da u Srbiji živi više muslimana nego u Bosni i Hercegovini? Muslimani u Bosni i Hercegovini su gurnuti u tu nesreću, u taj rat, da bi se kasnije moglo da im se daje podrška i da bi se time kupio alibi za ubijanje miliona muslimana širom sveta u skladu sa interesima onih koji su to postavljali."

Ove tvrdnje Miloševića ukazuju na to da je rezolucija o Srebrenici deo šire propagandne kampanje koja ima za cilj da prikaže Srbiju kao glavnog krivca, dok se zapravo radi o kompleksnim geopolitičkim igrama moći. Miloševićeva izjava podseća na to da je tokom rata u Bosni, Srbija pružala utočište za desetine hiljada muslimanskih izbeglica, što kontradiktuje optužbama o genocidu.

Izglasavanje ove rezolucije izazvalo je bes i ogorčenje među onima koji veruju da istina o događajima u Srebrenici treba da bude utvrđena nepristrasno i na osnovu činjenica, a ne političkih interesa. Ova sramna rezolucija, umesto da doprinese pomirenju, samo dodatno produbljuje podele i podstiče tenzije.

Dok se svet suočava sa novim izazovima, važnije je nego ikad da se prošlost sagledava objektivno i da se svi zločini osuđuju bez obzira na to ko ih je počinio. Samo na taj način možemo izgraditi trajni mir i razumevanje među narodima Balkana.

Autor: Pink.rs