AKTUELNO

Situacija sa ratišta na Bliskom istoku sve je dramatičnija. Katar smatra da bi sinoćnji napad izraelske vojske na Rafu mogao dodatno odložiti novu rundu pregovor o prekidu vatre, Ujedinjene nacije ističu da su izveštaji sa terena užasavajući, a izraelska vojska žali zbog štete nanete civilima. U isto vreme, ni situacija u Ukrajini se ne smiruje, a svi se pitaju kada će ovim sukobima konačno doći kraj?!

Predrag Jeremić, urednik informative portala Pink.rs, smatra da su Ujedinjene nacije mogle mnogo više uraditi po ovom pitanju, osvrnući se na njihovu hitru reakciju po pitanju takozvanog genocida u Srebrenici, ali da im očigledno, ne odgovara tako.

Nažalost, nalazimo se i svedoci smo jedne teške situacije. Već je 237 dan sukoba između Izraela i Palestine, tačnije Hamasa. Praktično se još ništa nije dogodilo, osim stradanja civila, nažalost onih najugroženijih kao što su deca i stariji. Neka veća osuda koja bi se očekivala od Arapskog sveta bilo samo produbljivanje ove krize i širenje nesreće koja je zadesila taj region -rekao je Jeremić i dodao:
Ono što je trebalo uraditi, a nije za očekivati da će se dogoditi, to je slaba reakcija Ujedinjenih nacija. Pogledajte kako su oni za par meseci napravili tu sramnu rezoluciju protiv Srbije, oko navodnog genocida u Srebrenici. Isto tako su mogli veoma hitro da odreaguju po pitanju ove situacije, ali im izgleda to ne odgovara. Sve mi se više čini da je ova rezolucija protiv nas napravljena da bi se stradanje islamskog sveta moglo nastaviti. Ali naći čemo jednu Srbiju, osuditi je za nešto za šta nije kriva, ne bi li nekoga drugog zadovoljili -istakao je Jeremić.

Foto: Printscreen TV Vesti

Jeremić je zaključio da se ovaj sukob može zaustaviti samo ako tako odluče SAD i Međunarodna zajednica.

Pozivi dolaze od svih, ali ima poziva koji su prikriveni, da Međunarodna zajednica i SAD žele da se ovaj sukob zaustavi, on bi bio i zaustavljen. Nije u pitanju ni Hamas ni islamski svet koji može da reaguje i zaustavi to, niti će Izrael sam od sebe zaustaviti. Nije upotrebljen ni jedan jedini način da bi se za ovi 237 dana Izrael zaustavio, niti da bi se razoružao Hamas. Prema nekim procenama, oni za sve ove dane uspeli da eliminišu samo 30 posto Hamasa. Izrael sada gađa i bolnice koje su za njih sada legitimna meta, pa imamo samo jedno veliko stradanje civila -rekao je Jeremić.

Foto: Printscreen TV Vesti

Jeremić istče da su sve dosadašnje osude koje su upućene, samo na papiru, te da iskrene volje za prekid ovih sukoba još uvek nema.

Dosadašnje osude su samo na papiru, a opipljivih rezultata još uvek nema. Očigledno je nekome stalo da se palestinska država uništi, a da se narod protera iz pojasa Gaze i kako bi za Izrael prestala da postoji bilo kakva pretnja. Do sada je 140 zemalja u Ujedinjenim nacijama priznalo Palestinu kao državu i dogovor je bio između Izraela i palestine da se napravi ta država, ali rezultata još nema. Međutim UN nije učinio za sada ništa kako bi se ta država formirala, čak su išli i do te mere da se Hamasu prepusti da vodi državu. U redu, oni jesu legitimno izabrani i oni su svojim metodama nastavili borbu koja je, po meni, loša, jer je ona rezultirala ovim ratom. Davno se moglo raditi na tome da se neutrališe svaka mogućnost da dođe do ovih napada, mislim da još uvek nije kasno za to, ali potreban je uticaj velikih sila koje će to podržati -rekao je Jeremić.

Foto: Printscreen TV Vesti

Jeremić smatra da dokle god traju sukobi, Hamas će imati veliku podršku palestinskpg naroda, jer su im oni, u ovom trenutku, jedina zaštita.

Uvek kada su tenzije i kada se deo teritorije brani, sigurno je da vodeća grupacija ima snažnu podršku. Palestinci su sada osuđeni da traže podršku u Hamasu koji će ih braniti od izraelaca. Juče smo opet imali veliko stradanje civila, a oni nemaju na koga drugog da se oslone i dokle god borba taraje, podrška Hamasu će da raste -rekao je Jeremić.

Jeremić smatra da bi formiranjem palestinske države, mir na Bliskom istoku bio uspostavljen.

Palestina bi time dobila neko "novo rađanje" i ukoliko dođe do stvaranje te država, doći do velike pomoći arapskog sveta -rekao je Jeremić.

Foto: Printscreen TV Vesti

Jeremić se osvrnuo i na tragičnu smrt predsednika Irana, Ebrahima Raisija.

Po strukturi vladavine u Iranu, vrhovni vođa je glavni čovek koji se pita za sve od kada sprovedena islamska revolucija. Posle njega tek idu predsednik i parlament. Bezbednost Irana sigurno nije ugrožena i veoma brzo će imati nove izbore, tako da ne očekujem neke sukobe i Iran je stabilan. Iako su rekli da je u pitanju bila saobraćajna nesreća, istraga se i dalje sprovodi -rekao je Jeremić.

Jeremić je prokomentarisao i poziv Francuske upućen ruskim zvaničnicima da obeleže 80 godina od iskrcavanja u Normandiju.

Rusija je, tadašnji Sovjetski savez, tada je podnela najveće gubitke da bi se savladala Nacistička Nemačka i za očekivati je da se jedna takva zemlja, koja je žrtvovala toliko za oslobođenje Evrope, da se pozove. Očekujem da će pozvati i Srbiju. Ovde nije pozvan Putin, već predstavnici Rusije, mada mi je žao što nećemo videti predsednika Putina, jer nije bio na tlu EU još od izbijanja sukoba sa Ukrajinom -rekao je Jeremić.