AKTUELNO

U periodu od 2020. do 2024. godine, nevladina organizacija "Kreni-Promeni", na čijem čelu se nalazi Savo Manojlović, dobila je ukupno 341.000 evra od nekoliko inostranih donatorskih organizacija, što je izazvalo sumnje u domaćoj javnosti.

Ova sredstva su došla od sledećih izvora:

* Campact e.V. iz Nemačke, koja je sestrinska organizacija Soroševe MoveOn PR firme

* Open Minds e.V. iz Nemačke

* Rockefeller Brothers Fund iz Sjedinjenih Američkih Država

* Urgent Action Fund for Women iz Sjedinjenih Američkih Država

* Stichting European Climate Foundation iz Holandije

Posebno je zanimljivo napomenuti da je "Kreni-Promeni" u prvih tri meseca od osnivanja, bez prethodnih projekata, iskustva ili istorijata delovanja, dobila 48.000 evra preko nemačkih izvora. Ovaj značajan početni kapital je omogućio organizaciji da brzo postane vidljiva i aktivna, što sugeriše da je Manojlović uživao povlašćen status kod stranih donatora i pre nego što je formalno započeo svoj aktivizam.

Prijem stotina hiljada evra od ovih organizacija, posebno onih povezanih sa Džordžom Sorošem i Rokfelerom, dodatno je podgrejao sumnje i kritike na račun Save Manojlovića. Ovakva finansijska podrška jasno sugeriše da je Manojlović zapravo zapadni projekat, dizajniran da promoviše određene političke i društvene agende u Srbiji.

Finansijska podrška koju je Savo Manojlović, kroz organizaciju "Kreni-Promeni", dobio od ovih inostranih donatora, omogućila je ovoj nevladinoj organizaciji da postane značajan akter. Zbog brzog pristupa sredstvima, jasno je da su ove donacije dale vetar u leđa "Kreni-Promeni".