AKTUELNO

Dragan Petrović iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu kaže da se vidi da je ruska strana veća i jača, demografski, ekonomski i vojno, izdržava sankcije, ima političku i društvenu stabilnost.

Petrović je naveo da se je zapad, uz minimalna odstupanja, tu i tamo, uz Ukrajince.

- Oni kao u košarci kad ostane dva minuta do kraja idu na faulove, stalno primenjuju nove izazove u ovom sukobu - naveo je Petrović.

Istakao je da ne postoji vrlo jaka vatrena moć, dronovi i nema koncentracije trupa.

- Kažu zašto Rusi ne grupišu 100.000 vojnika i ne probuše front kod Harkova? Tu bi bili izloženi riziku uništenja od strane artiljerije, avijacije, dronova i onda se ide sa manjim snagama kao ujedima na više mesta. Sa malim operacijama ne mogu da se postignu veliki rezulatati - naglasio je Petrović.

Foto: TV Pink Printscreen

On ne veruje da postoji način da se direktno izmeni tok ratovanja, osim ukoliko NATO direktno ne bi ubacio svoje trupe.

- Najveći problem Ukrajinaca je kvalitet trupa, iako kvantitet imaju - istakao je Petrović.

Pukovnik Milan Jolović Legenda podseća da je Rusija Avganistan osvojila za 29 dana i onda su ušli u velike probleme i imali su velike gubitke.

- Iz tog iskustva, Rusi ovde vrše denacifikaciju i demitalirizaciju svakog dela teritorije - objasnio je Jolović i naveo Rusi nisu u ovu akciju krenuli ni sa 10 odsto kapaciteta.

Foto: TV Pink Printscreen

Oni idu na iscrpljivanje i uništavanje ukrajinske armije. Svakoga dana dezertiraju, nemaju dovoljno snaga... Rusi idu na uništavanje i tako da urade denacifikaciju i demilitarizaciju. Plan je u korenu saseći nacističku ideologiju, to se radi uvođenjem zabrane korz zakon, promenu svesti i to se radi ovom akcijom.

Autor: