AKTUELNO

U Srbiji će 2. juna biti održani izbori u 88 gradova i opština, među kojima je i Beograd.

Biračka mesta otvorena biće otvorena od 7 do 20 časova, a pre nego što odete na glasanje, pogledajte šta sve nije dozvoljeno na biračkom mestu za izbore 2024:

Šta je sve zabranjeno na biračkom mestu

- Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

- Zabranjeno je zadržavanje na biračkom mestu svih lica koja nemaju prava i dužnosti u vezi sa sprovođenjem izbora.

- Zabranjeno je neovlašćeno snimanje i fotografisanje dešavanja na biračkom mestu bilo da se radi o mobilnom telefonu, foto aparatu, kameri…

- Nije dozvoljena upotrebom mobilnog telefona i drugih sredstava za vezu, neovlašćeno davati obaveštenja o dešavanjima na biračkom mestu, a naročito o tome koja lica su izašla, odnosno nisu izašla na izbore.

- Na biračkom mestu je zabranjeno da se, van službene evidencije u izvodima iz biračkog spiska, prave spiskovi birača koji su izašli na glasanje poput upisivanja imena ili rednog broja iz izvoda iz biračkog spiska birača koji su izašli, ili nisu izašli na glasanje.

- Predstavnici sredstava javnog informisanja mogu da budu prisutni na biračkom mestu samo radi pripreme izveštaja o toku glasanja na biračkom mestu.

- Pripadnici policije na dužnosti mogu ući na biračko mesto samo ako su na biračkom mestu narušeni red i mir, na poziv predsednika biračkog odbora. Izuzetno, dozvoljeno je da članovi biračkog odbora koji su zaduženi da rukuju izvodima iz biračkog spiska, upisivanjem crtica na posebnom listu hartije, vode evidenciju o izlaznosti birača i da podatke o izlaznosti saopštavaju svim članovima biračkog odbora.

- Zabranjeno je da članovi biračkog odbora dopisuju birače u izvod iz biračkog spiska.

Autor: