AKTUELNO

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) i IPSOS Srbija organizuju paralelno brojanje glasova i prvi objavljuju procene izlaznosti i izbornih rezultata lokalnih izbora u Beogradu, Novom Sadu i Nišu

Lokalni izbori u Srbiji održavaju se u 89 gradova i opština, a prve, preliminarne, rezultate glasanja građani će imati prilike da čuju već u prvom satu nakon zatvaranja birališta.

Osim za Skupštinu grada Beograda, žitelji prestonice biraju odbornike i u 17 beogradskih opština: Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin.

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) i IPSOS Srbija organizuju paralelno brojanje glasova i prvi objavljuju procene izlaznosti i izbornih rezultata lokalnih izbora u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Prate ceo izborni dan, tokom kog pet puta objavljuju procene izlaznosti, a "preseci" su u 9:00, 14:00, 17:00 i 19:00 časova. Prvi rezultati glasanja očekuju oko 20.45 posle čega će se uživo ažurirati do momenta do kada Ipsos Srbija i CeSID ne objave preliminarnu procenu izbornih rezultata i pripadajućih mandata.

Za ovu priliku će biti pripremljena tri stratifikovana uzorka – 350 u Beogradu, 110 u Novom Sadu i 90 u Nišu – a sa kojih će se tokom dana prikupljati podaci o izlaznosti odnosno tokom večeri o izbornim rezultatima.

"Medijski partneri u objavljivanju procena izlaznosti i izbornih rezultata su Radio televizija Srbije (RTS) kao javni medijski servis, Wireless Media Group i TV Insajder. Izlaznosti i procenu izbornih rezultata moći ćete da pronađete i na zvaničnim prezentacijama Ipsos Srbija i CeSID-a, kao i na zvaničnim nalozima na društvenim mrežama", navodi se na saopštenju sajta.

Kontrole nepravilnosti - šta je zabranjeno na biralištima?

Na samim biralištima postoje unapred jasno određena i utvrđena pravila i detaljan vodič, od toga kako i za koga sve glasamo, šta je važeći, šta nevažeći glasački listić, kao i šta je sve zabranjeno na biračkom mestu za lokalne i gradske izbore 2024.

Kontrolu procesa sprovodi već formirana radna grupa koja se bavi ispunjavanjem ODIHR preporuka, a u kojoj se nalaze i predstavnici civilnog društva (CRTA, Transparentnost i CESID).

Na biračkom mestu zabranjeno je zadržavanje svih onih koja nemaju prava, odnosno dužnosti u vezi sa sprovođenjem izbora. Takođe je zabranjeno korišćenje mobilnih telefona, foto-aparata i kamera.

Zabranjeno je praviti spiskove birača koji su izašli na glasanje van službene evidencije u izvodima iz biračkog spiska. Zabranjeno je vršiti pritisak na birače, ugrožavati im tajnost i slobodu glasanja i na bilo koji način uticati na birače. Zabranjeno je promovisati bilo koju izbornu listu ili kandidata na biračkom mestu i na taj način vršiti pritisak ili uticaj na birače.

"Izuzetno, dozvoljeno je da član biračkog odbora (koji inače rukuje izvodom), vodi evidenciju o izlaznosti birača upisivanjem crtica na posebnom listu papira i da ih saopšti svim članovima biračkih odbora", navodi se u vodiču koji je objavio CESID.

Zabranjeno je bilo kakvo narušavanje reda i mira na biračkom mestu, a u slučaju da do toga ipak dođe, birački odbor može da prekine glasanje dok se red ne uspostavi. Ako je prekid trajao duže od jednog sata, glasanje će biti produženo za onoliko vremena koliko je prekid trajao.

Autor: