AKTUELNO

Jučerašnji događaj u Beogradu bio je simbolički i realno značajan dan za sve Srbe ma gde oni da žive, rekao je za Novo jutro kod Jovane Jeremić na TV PINK, analitičar Branko Radun.

Dodaje da nacionalno jedinstvo traje vekovima, ali dodaje da je značajno da se to operacionalizuje u 21. veku.

- Treba da zajednički nastupamo i vodimo koordinisanu politiku. Srbi su i sa jedne i druge strane Drine i tu ne smemo dopustiti da dođe do nekih razmimoilaženja – rekao je Radun.

Kako kaže, moramo da pazimo da nas ne zavade i da nastupamo zajedno, dodaje da ako zajedno nastupamo ne mogu da nas pobede.

Foto: TV Pink Printscreen

Ibrahimović je rekao da je jedna od poruka koje smo juče mogli da čujemo, ta da treba da budemo mudri, i da u narednom periodu i godinama, Srbi i srpski narod budu mudri u rešavanju mnogih problema.

- Mnogo smo ginuli u 20. veku i to je nešto što ne smemo da dopustimo. Ono što treba reći takođe, jeste da je juče bilo i dosta pripadnika nacionalnih manjina, koji poštuju Srbiju kao svoju matičnu državu. Činjenica je da se ovde manjine ne osećaju kao takve, već kao deo jednog većinskog naroda. Mi jesmo mutlietničko društvo i to je jako dobro – rekao je Ibrahimović.

Foto: TV Pink Printscreen

Vladimir Kokanović, predsednik Saveza Srba u Sloveniji, rekao je da je jako važno da su se Srbi juče sastali, jer ovaj sabor nosi niz veličanstvenih poruka.

- Ovo jeste poruka i državnog rukovodstva Srbije da će se još više voditi računa o svim Srbima, bez obzira gde oni živeli, bez ikakve namere da ugrožava bilo koju drugu nacionalnu zajednicu – rekao je Kokanović.

Kako kaže, drago mu je da je sve započelo molebanom u Hramu na Vračaru i time je poslata jedna velika poruka, a to je da će se voditi računa i o SPC, koja je bila izložena mnogobrojnim pritiscima u godinama iza nas.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi smo već sada izloženi kao narod velikim pritiscima, a bićemo tek izloženi. Imamo izuzetno bogatu srpsku tradiciju i kulturu koju moramo da čuvamo i koja je na ponos svih nas – rekao je Kokanović.

Autor: