AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se na svom profilu na društvenoj mreži TikTok.

Vučić je pokazao za sličice svog sina, na kom su fudbalski igrači koji učestvuju na Evropskom prvenstvu, a potom se osvrnuo na utakmicu Srbije i Engleske, koju cela Srbija iščekuje sa nestrpljenjem.

- Svi se potajno nadamo pobedi nad Englezima u nedelju. Reprezentacija Srbije prvi put samostalno nastupa na Evropskom prvenstvu, a naši fudbaleri su me vratili u detinjstvo da ponovo počnem da skupljam sličice - rekao je predsednik.

Podsetimo, fudbalska reprezentacija Srbije igraće najpre protiv Engleske (u nedelju, 16. juna, od 21 sat u Gelzenkirhenu), a potom dva meča na minhenskoj Areni - najpre 20. juna od 15 sati protiv Slovenije, te 25. juna od 21 protiv Danske.

@jasamaleksandar

Reprezentacija Srbije prvi put samostalno nastupa na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, a naši fudbaleri su me vratili u detinjstvo da ponovo počnem da skupljam sličice. #jasamaleksandar #srbija🇷🇸 #euro2024

♬ original sound - Ja sam Aleksandar

Kakav je sistem takmičenja na EURO 2024?

Grupe na Evropskom prvenstvu 2024. će biti posebno zanimljive, jer ovoga puta učestvuju čak 24 ekipe na šampionatu, a iz pojedinih grupa će, posle uvodne faze takmičenja (u kojoj svaka reprezentacija igra tri meča) samo jedna selekcija biti eliminisana.

Naime, u šest četvoročlanih grupa će se (od 14. do 26. juna 2024.) odigrati po šest utakmica, po principu svako sa svakim, jednom.

Dalje automatski idu po dve najbolje ekipe (dakle, njih 12 iz šest grupa), ali dalje idu i još četiri od šest trećeplasiranih selekcija, kako bi ukupan broj reprezentacija bio 16 pred nokaut fazu.

Od tada će se igrati "na ispadanje" - jedan meč, pa ko je bolji, nastavlja svoj san o evropskoj tituli. Pravila, inače, predviđaju da počev od osmine finala u slučaju nerešenog rezultata na red dolaze produžeci (dva puta po 15 minuta), a po potrebi i jedanaesterci. U grupnoj fazi toga, tradicionalno, nema: igra se 90 minuta, pa se za pobedu dobija tri boda, za remi bod, a za poraz - ništa (osim kritika u domaćoj javnosti).

Autor: Snežana Milovanov