AKTUELNO

Čitavu Srbiju i region šokirao je teroristički napad, koji se juče dogodio u Beogradu ispred ambasade Izraela kada je Miloš Žujović konvertit iz Mladenovca, iz samostrela pucao u pripadnika Žandarmerije Miloša Jevremovića i teško ga ranio.

Dačić i ambasador Izraela u Srbiji stigli su u Urgentni centar nešto pre 9 sati, kako bi obišli povređenog žandarma koji je juče operisan u toj ustanovi

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan obišli su danas u Urgentnom centru pripadnika Žandarmerije koji je ranjen juče ispred izraelske ambasade u Beogradu, prilikom obavljanja službene dužnosti.

Foto: Tanjug/Marko Đoković

Dačić i ambasador Izraela u Srbiji stigli su u Urgentni centar nešto pre 9 sati, kako bi obišli povređenog žandarma koji je juče operisan u toj ustanovi.

Ministar i ambasador su se potom obratili medijima.

Dačić je rekao da je ovaj teroristički akt sasečen u početku.

Ministar je rekao da je Žujović prvo otišao do sinagoge, ali da se zbog velikog broja pripadnika policije potom uputio ka ambasadi.

Dačić se zahvalio ambasadoru Vilanu što je došao da poseti povređenog žandarma.

Ambasador Vilan je rekao da je poseta povređenom žandarmu njegov "najsrećniji trenutak u poslednja 24 sata".

"Kada sam video u kakvom je stanju žandarm Miloš želim da se zahvalim srpskim lekarima koji su mu spasili život. Jer znamo da u ovakvom terorističkim aktima i delima, veoma je mala razlika od stanja u kom se on sada nalazi i onog najgoreg", rekao je Vilan.

Ambasador se zahvalio vladi i policiji što su ambasada, ali i njegova porodica i njegovi sunarodnici zaštićeni ovde.

"Mi itekako dobro znamo šta znači teroriziam", rekao je Vilan i dodao da nema opravdanja za terorizam.

Vilan je za kraj rekao da je po njegovom mišljenju Srbija najbezbednija zemlja na svetu i zna da će naše vlasti učiniti sve da detaljno istraže ovaj slučaj.

Doktor i načelnik intezivne nege Urgentnog centra je dodao da je pacijen metabolički stabilan i da se očekuje njegovo otpuštanje iz bolnice kroz nekoliko dana.

Ministar Dačić je otkrio i nove detalje iz istrage.

- Supruga ubijenog teroriste je napustila zemlju dan pre terorističkog akta. Počinilac je kupio samostrel u jednoj radnji u Zemunu samo dan pre napada, za koji je pronađen i račun.

Dačić je dodao da se zakon pod hitno mora izmeniti što se tiče slobodne prodaje oružja kao što su samostrel i vazdušna puška.

Podsetimo, pripadnik Žandarmerije Miloš Jevremović (34) ranjen je juče u napadu ispred izraelske ambasade u Beogradu, kada je pogođen samostrelom u vrat.

Napadač je identifikovan kao Miloš Žujović (25), versko ime Salahudin, konvertit iz Mladenovca, koji je prešao da živi u Novi Pazar. Jevremović je u samoodbrani pucao na Žujovića, koji je preminuo od zadobijenih povreda.

Autor: Iva Besarabić