AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je dijalog jedini način da se normalizuje odnos Beograda i Prištine, ispune postignuti sporazumi i reše brojni problemi na terenu, ali da premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija dijalog ne zanima.

Petković je rekao da Kurti očigledno veruje da ima kapacitet da prisili Beograd da postupa suprotno srpskim državnim i nacionalnim interesima, odnosno da nema obavezu da se o bilo čemu dogovora sa Beogradom, kao i da je to "ništa drugo do njegova fantazija".

- Režim u Prištini odbija dijalog, jer očigledno računa da na raspolaganju ima i neke druge opcije koje se uglavnom svode na jednostrane i nasilne odluke, kao i progon Srba, naročito sa severa Pokrajine. Predsednik Aleksandar Vučić, niti bilo ko od nas uključenih u dijalog, ni najmanje nije oduševljen da razgovara sa Kurtijem, ali u dijalogu smo upravo zato što je to naš posao, koji su nam poverili građani Srbije - rekao je Petković u intervjuu za "Večernje novosti"

"Kurti izašao sa predlozima da izbegne dijalog"On je ocenio da Kurtija ne zanima očuvanje mira, kao ni postizanje kompromisa, što je potvrdio i prošle nedelje u Briselu kada je odbio da razgovara sa predsednikom Vučićem.

- Iako je naša strana bez problema prihvatila direktne razgovore sa Prištinom, Kurti je odbio dijalog. Da li se uplašio predsednika Vučića ili nije želeo da razgovara, taj odgovor zna samo Kurti - ocenio je direktor Kancelarije za KiM.

"Hoće da iznudi de jure priznanje nezavisnosti Kosova"

Na pitanje o tri uslova koja je Priština postavila za nastavak dijaloga koji su protivustavni, Petković kaže da su njegovi zahtevi pokušaj da se od Beograda iznudi de jure priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. "Kosova".

- Mi razgovaramo u Briselu uz posredovanje EU upravo zato što ne podržavamo ambicije prištinskih separatista, već međunarodno pravo i srpske državne i nacionalne interese. Kad imate dijalog, onda razgovarate, a ne postavljate ultimatume i ne pravite od važnog i osetljivog procesa predizborni šou. Jasno je svima da je Kurti izašao sa predlozima da izbegne dijalog - rekao je Petković.

Petković je ocenio i da dijalog nije mrtav dok god postoji neko ko želi da razgovara i naglasio da je spremnost Beograda neupitna.

Autor: Dalibor Stankov