AKTUELNO

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas da je Evropska unija Srbiji za izgradnju pruge Niš - Dimitrovgrad poklonila 80 miliona evra i 35 miliona evra za obilaznicu oko Niša u dužini od 22,5 kilometara.

"Očekujemo veliko ubrzanje i napredak u izgradnji na pruzi Beograd - Niš u mesecima pred nama, posebno južnog dela, bliže Nišu od Stalaća, Đunisa ka Nišu. Poslednje je Beograd i Palanka. Kada pruga bude završena stizaće se od Beograda do Niša za 40 minuta. Električni vozovi moći će da idu 160 kilometara na sat, a obilaznica je sastavni deo pruge Niš - Dimitrovgrad - rekao je predsednik Vučić.

Vučić je dodao da to nije mali novac za našu zemlju i da bi bilo nefer da tu vrstu zahvalnosti ne iskažemo.

Foto: TV Pink Printscreen

Vučić je rekao da kada je pre 143 godine počela izgradnja pruge, ljudi su govorili da kralj Milan koji je postavio temeljac srebrnim budakom u Topčideru pravi antisrpske pruge, da je voz "antisrpski đavo" i da se i danas te iste reči ponavljaju.

- Iste reči i rečenice slušam sada i slušao sam pre devet godina kada smo počeli da gradimo Beograd na vodi - rekao je predsednik.

Naglasio je da će izgradnja obilaznice oko Niša, s obzirom na to da se na 50 mesta presecaju put i pruga, spasiti živote mnogih stanovnika Niša.

Autor: Marija Radić