AKTUELNO

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon izjavio je danas, povodom obeležavanja 32. godišnjice od zločina nad više od 3.200 Srba u Podrinju i Birču, da će jedan od ciljeva Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju biti da svojim radom učini da svetska javnost sazna punu istinu o slabo poznatim zločinima nad srpskim narodom tokom rata devedesetih godina.

Gujon je istakao da će, u trenucima kada moćnici pokušavaju da naprave hijerarhiju među žrtvama, često ignorišući žrtve srpske nacionalnosti, Kancelarija za javnu i kulturnu diplomatiju uvek i na svakom mestu podsetiti na nevino stradanje srpskog naroda i tražiti pijetet i poštovanje za njih i njihove porodice.

Gujon je naveo da je samo na području opština Srebrenica i Bratunac stradalo oko 2.500 Srba i da su napadi na srpska sela započeti na Đurđevdan 1992. godine upadom jedinica Nasera Orića u srebrenički zaseok Gnion i bratunačko selo Gostolj, kada je zverski ubijeno petoro ljudi, najavili tragičnu sudbinu srpskog naroda u narednim godinama rata, saopštila je Kancelarija za javnu i kulturnu diplomatiju.

Gujon navodi da je na Božić 1993. godine grupa Nasera Orića izvršila napad na Kravicu, najveće srpsko selo u Podrinju i tom prilikom je ubijeno 49 ljudi, a preko 750 kuća i drugih objekata je uništeno.

Usled paljenja kuća i čitavih sela mnogobrojan narod ostao je bez krova nad glavom, a krvava ubistva ostavila su oko 800 dece bez jednog ili oba roditelja.

O hronici stradanja srpskog naroda na ovim prostorima govori činjenica da nekoliko generacija zaredom ne pamti svoje očeve i pretke, navodi Gujon i dodaje da su zločini i teror oživeli još uvek postojeća sećanja na pretrpljen genocid iz perioda tzv. Nezavisne države Hrvatske, usled čega je srpsko stanovništvo bilo primorano na masovna iseljavanja i napuštanje svojih domova.

Gujon je istakao da su brojna zverska ubistva predstavljala nastavak zločinačke namere usmerene ka istrebljenju srpskog naroda sa njegovih vekovnih ognjišta, a da se upravo takva namera koja ovim zločinima daje element genocida danas na podmukao način potura srpskom narodu kroz izglasavanje sramotne Rezolucije o navodnom genocidu u Srebrenici koja ignoriše srpske žrtve.

Autor: Marija Radić