AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je opasno to što se stvorila atmosfera u društvu da su pretnje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici "normalne".

Dačić je rekao da se "podrazumeva da neko bude sankcionisan" zbog pretnji koje, kakao je ocenio, predstavljaju ugrožavanje sigurnosti.

Dačić je kazao da je Tužilaštvo formiralo predmet povodom izjava novinara Srđana Škora zrenjaninskoj KTV televiziji o sinu predsednika Srbije, Danilu Vučiću, i da će se proceniti "da li ima elemenata krivičnog dela, ili ne".

"Kada se pročita Krivični zakon, vidi se da ima elemenata krivičnog dela", rekao je Dačić i dodao da iz Tužilaštva "nisu tražili ničije pritvaranje".

Dačić je rekao da "svako ko ćutke podržava, ili daje izjave gde relativizuje pretnje", kao što je, po njegovoj oceni, uradila Stranka slobode i pravde (SSP) "snosi deo odgovornosti".

"Time se legalizuje način ponašanja koji je apsolutno nedozvoljen. To je teško krivično delo koje je regulisano u svim zakonima. Zadatak svih je da se osuđuje takva vrsta govora, takva vrsta pretnje", kazao je Dačić.

On je rekao da je "meta pretnji" bio sin predsednika države "koji nema nikvog udela u političkom životu", i ukazao da "sva deca štićenih lica imaju pratnju".

SSP je juče saopštio da je "neverovatno da u zemlji kandidatu za članstvo u Evropskoj uniji izneseno kritičko mišljenje zbog ugrožavanja zdravlja ljudi od strane vlasti Tužilaštvo tretira kao ugrožavanje sigurnosti predsednika države i članova njegove porodice. Istog onog predsednika koji, što svojim što izjavama i potezima svojih saradnika, direktno ugrožava bezbednost opozicionara i njihovih porodica".

SSP je izjavio da "medijska haranga i brutalne laži" sastavni deo života kritičara "autokratskog Vučićevog režima", a da Tužilaštvo na to ne odgovara čitavu deceniju.

Autor: Iva Besarabić