AKTUELNO

Živimo na prostoru na kome je moguće napraviti sukob i eskalaciju tog sukoba, rekao je za PINK, bivši potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović.

Čović je, komentarišući situaciju na Kosovu i Metohiji, rekao da će se tek odmotavati sve ono što je na neki način planirano i ono u šta srlja svet.

- Nisam neki fan gospodina Orbana, ali moram da mu odam priznanje da je vrlo hrabro ušao u varijantu i aktivnost koju je napravio u Kijevu, zatim u Kini i Moskvi. Videli smo kakav je napad usledio na njega i na Mađarsku, naročito je evidentno da pojedine strukture u međunarodnoj zajednici ne žele mir - rekao je Čović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, trebaju im nova žarišta i novi sukobi, posebno preko okeana, ali se u to uvlači i Evropa.

- Živimo na prostoru na kome je moguće napraviti sukob i eskalaciju tog sukoba. Zapravo ni jedan problem koji je nastao nakon raspada bivše Jugoslavije, koji je bio dirigovan, nije rešen - rekao je Čović.

Kako ističe, raspad koji su oni inicirali nije na dobrim osnovama završavan i sada imamo nastavak svih tih stvari koji će se usložavati.

Foto: TV Pink Printscreen

- Srbija je na udaru sa svih strana. Niti je problem KiM stavljen u kontekst nečega što je tada bilo dogovoreno, a to je Rezolucija 1244, a slična situacija je i sa BiH, a takođe i Crna Gora se koristi sada za neke druge stvari - rekao je Čović.

Ističe da imamo slučnu situaciju i u Sandžaku, pogledajte šta je sa nazivima ulica. Dodaje da nema ništa protiv da bude i neki Bošnjak u nazivima ulica, ali dodaje da ne treba da se vrši revizija istorije i da se vraćamo u doba fašizma i nacizma.

Autor: Aleksandra Aras