AKTUELNO

Vi ste ta probuđena nada Srbije, to novo dugoočekivano lice, poručio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić u Palati Srbija, prilikom susreta sa dobitnicima 110 seoskih kuća, obraćajući se Tanji Paunović kojoj je pripala trihiljadita kuća i ostalim srećnim porodicama i pojedincima koji su danas dobili željeni dom.

- U ime predsednika Republike Aleksandra Vučića, u ime Vlade Srbije i svoje lično ime čestitam vam novi početak. Da uđete u svoje kuće, da one postanu domovi i da svi zajedno, složni, radimo na boljitku Srbije - izjavio je Krkobabić.

Foto: Milan Obradović

Posle decenija podstanarskog života, ova samohrana majka i njena tri sina dobili su svoj krov nad glavom u Simićevu kod Žabara. Njena prijava za ovu nekretninu od 74 kvadrata je inače prva koja je za ove četiri godine programa, stigla iz te opštine u Braničevskom okrugu.

Foto: Milan Obradović

- Presrećni smo, ovaj događaj nam je preokrenuo život. Napokon više ne moramo da se selimo, ulažemo u tuđe kuće, jer sada prvi put imamo svoj dom. To nismo mogli da ostvarimo bez pomoći Ministarstva za brigu o selu. Kuća je lepa, prethodni vlasnici su je brižljivo održavali, a dvorište je posebno po mom ukusu, prepuno cveća. Jedva čekamo da započnemo naš novi život - rekla nam je Tanja, koja u Žabarima radi kao medicinska sestra i dodala da namerava da sa najstarijim sinom počne da se bavi pčelarstvom. Planira i da posadi baštu, čuva živinu, ali kako podvlači, najvažnije je da njena deca imaju krov nad glavom.

Foto: Milan Obradović

Susretu sa porodicama prisustvovao je i zamenik predsednika Komisije za dodelu kuća, agroekonomista Milan Prostran.

Foto: Milan Obradović

- Kada vidim koliko i dalje svakodnevno stiže zahteva, osećam dodatno zadovoljstvo što učestvujem u ovom programu. Zahvaljujući njemu, Srbija će imati popunjenija sela, a ovaj mladi svet će živeti u zdravoj sredini, tu razvijati porodice i gajiti zdravu hranu. Ko je zdrav, taj je i srećan, a ja im to svima od srca želim - rekao je Prostran.

Foto: Milan Obradović

Posle današnjeg potpisivanja ugovora za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća, sela 50 lokalnih samouprava širom Srbije dobiće nove komšije.

Foto: Milan Obradović

Maksimalan iznos koji se dodeljuje za ove namene je 1,2 miliona dinara, ali se i dalje nalaze kuće za mnogo manje iznose, pa je tako ovoga puta najeftinija kuća, u selu Torda kod Žitišta, iznosila manje od pola miliona dinara.

Foto: Milan Obradović

Samo od početka ove godine „podeljeni su ključevi“ za 365 kuća, a ukupan broj od početka programa iznosi čak 3015! Krov nad glavom steklo je više od 12 hiljada ljudi. Statistika nastavlja da oduševljava – ovi novi vlasnici kuća u proseku su mlađi od 30 godina, a trećina ih ide iz grada u selo.

Foto: Milan Obradović

Autor: P. J.