AKTUELNO

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, intenzivno radi na poboljšanju pregovaračke pozicije Srbije u razgovorima sa Evropskom unijom, priznaju hrvatski mediji.

- Kroz dogovor sa EU, Vučić teži da ojača pregovaračku poziciju oko Kosova i Metohije (KiM), učvrsti status Republike Srpske, te da se suprotstavi pritiscima Zapada vezanim za sankcije Rusiji - navodi se u kolumni.

Kako se navod, Vučić računa, a njegove kolege javno poručuju, da Srbija zahvaljujući litijumu treba da unapredi pregovaračku poziciju sa Kosovom, ojača status Republike Srpske i oslobodi se pritiska Zapada zbog neuvođenja sankcija Rusiji.

- Simbolična poseta Beogradu nemačkog kancelara Olafa Šolca, čija je zemlja najviše zainteresovana za srpski litijum, razvejala je sve sumnje javnosti u ispravnost Vučićeve politike - dodaje se u kolumni.

Hrvatski mediji navode da Vučić svojim delovanjem pokazuje posvećenost interesima Srbije, čime se osigurava podrška građana za njegovu politiku.

Kako navode, ovakvi potezi predsednika Srbije ukazuju na to da Vučić aktivno radi na poboljšanju situacije i postavljanju Srbije kao važnog faktora u regionu.

Autor: Snežana Milovanov