AKTUELNO

Politička elita i mediji iz Sarajeva svakodnevno napadaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Srbiju, ali možda bi im bilo pametnije da se fokusiraju na rešavanje problema u svojoj zemlji koje su im puna usta! Ali samo kad se kuka.

Bosna i Hercegovina ostaje jedina zemlja zapadnog Balkana bez Plana reformi, što dodatno pokazuje nedostatak efikasnosti i odlučnosti u rešavanju sopstvenih izazova.

Radni tim za izradu Plana reformi za Plan rasta Evropske komisije do ovog trenutka nije usaglasio finalni sadržaj ovog dokumenta, uprkos dodatnom vremenu koje je BiH dobila iz Brisela. Rok je istekao jutros, a neizvjesno je hoće li Evropska komisija imati strpljenja da do podneva ili eventualno kraja radnog vremena čeka konačan stav brojnog i preglomaznog Radnog tima kojeg osim predstavnika nadležnih državnih institucija čine i predstavnici nižih nivoa vlasti, pa čak i kantona.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, Borjana Krišto, sinoć je izjavila da se čeka saglasnost iz SBK, ZDK, TK i USK, te Brčko Distrikta BiH. Pozitivan odgovor iz Brčko Distrikta navodno je sinoć stigao. Međutim, četiri kantona ne daju podršku zbog toga što je u dokumentu navodno izostavljena obaveza imenovanja sudija Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske i opredjeljenje da će njegove odluke biti poštovane.

Ukoliko večeras ne dobijemo saglasnost ovih nivoa vlasti, Bosna i Hercegovina će biti jedina zemlja zapadnog Balkana koja nije službeno podnijela Nacrt dokumenta Reformske agende - izjavila je sinoć Krišto.

Ova situacija samo potvrđuje koliko su unutrašnji problemi Bosne i Hercegovine ozbiljni, dok se njihova politička elita i mediji fokusiraju na kritiku komšija umesto na konstruktivna rešenja za svoje građane.

Autor: P. J.