AKTUELNO

U emisiji "Pravac" na Pink3 komentarisalo se blokiranje poglavlja 26.

Blokiranje Srbije u otvaranju poglavlja 26 nije samostalni stav Hrvatske, ocenio je političar i novinar Zoran Ostojić.

- Keri je jednom prilikom rekao da je Srbija na liniji vatre, a to je kada si između dve velike sile. Nekome je odgovaralo da se Srbiji pošalje poruka kada je tu šef ruske diplomatije Sergej Lavrov - rekao je Ostojić u emisiji Pravac kod voditelja Aleksandra Vasića.

-Rumunija i Bugarska su takođe kočile, ali su se povukle i Hrvatska je ostala kao meta. Ovo je politička odluka sa geopolitičkim obaranjem ruku - naglasio je on.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ne slaže se sa Ostojićem i smatra da je blokiranje poglavlja 26 samostalna odluka Hrvatske.

-Ta zemlja želi da pokaže da ima neki značaj, Nemci se ne ustručavaju da kažu šta smatraju danije u redu. Ne mislim da Evropska unija stoji iza ovoga, Hrvatska sadašnja je prepoznala mogućnost da pokaže da je neki faktor - osenio je Anđelković.

Na pitanje da li su za Srbiju dobre evrointegracije, Anđelković je rekao da je sekundarni evroskeptik i da je u redu da Srbija ide evropskim putem, ako nas ne ucenjuju i ne pritiskaju.

-Nemam ništa protiv integracija, ako se promeni nešto u svetu, kakva će biti konstalacija, zbog pritisaka na Srbiju. Dobre su norme Evropske unije i u tom smislu podržavam evropski put - naglasio je Anđelković.

Kada je reč o ishodu izbora u makedoniji, Ađelković je istakao da bi bilo dobro da politička elita ne prave situaciju koja može da otvori Pandorinu kutiju, dok je Ostojić rekao da bi bilo lepo da se napravi koalicija stranaka Gruevskog i Zaeva i da se reši sa Grčkom problem naziva države, kao i da bi to otvorilo put ka pristupnim pregovorima u EU i NATO.

-Vreme je da se naprave promene u Makedoniji - zaključio je Anđelković.

#Dragomir Anđelković

#Hrvatska

#Poglavlje

#Zoran Ostojić

'