AKTUELNO

Kako isplanirati idealno putovanje i obnoviti energiju u zemlji koja vam savršeno odgovara, bez da naiđete na nepredviđene prepreke na putu?

Dočekujemo zvanično kalendarski početak ovog leta, i zaista se nadamo da vi, bilo da planirate rani odmor u predsezoni ili vi, koji ste svoj odmor ostavili za kraj avgusta i početak septembra, već imate isplaniranu destinaciju na kojoj ćete napuniti baterije i nauživati se do sledeće godine. Ukoliko nemate, hajde da malo proputujemo komšiluk ali, i one malo dalje destinacije, kako bismo videli šta sve postoji u ponudi i gde možete da provedete svoj zasluženi letnji odmor.

Leto 2024: Koje su to zemlje čije more nas mami a lokalci dočekuju raširenih ruku?

Bez ikakve dileme, najbliže i nekako najpoznatije nam je crnogorsko primorje. Ova mala komšijska zemlja pruža pregršt mogućnosti da provedete svoje letovanje u skladu sa vašim zamislima i željama.

Ukoliko ste sportski tip, uzbudljivo letovanje na Adi Bojani je pravi izbor. Nas samom kraju Crne Gore, ka granici sa Albanijom, uživaćete u vodenim sportovima ili jednostavno lenčariti na dugačkim peščanim plažama, gledajući vratolomije zaljubljenika u kite surfing. Ada Bojana je poznata po morskim specijalitetima, dugačkom plićaku i nudizmu za one koji to vole i žele.

Ipak, za porodice sa decom, Boka Kotorska je pravi izbor. Ovaj zaliv krije ljupka mestašca sa smeštajem na samoj obali, puno porodičnih restorančića i još više znamenitosti za obilazak. Mesta poput Budve i Reževića tu su da mladima i porodičnim ljudima obezbede dobru zabavu, još bolju klopu i velike uređene plaže, ali i one „divlje“ prirodne plaže na kojima vas glasna muzika neće remetiti a ležaljke nema ni na vidiku.

Za sve one koji su zaljubljenici u dugačke šetnje pored mora, na šetalištu na kom mogu kupiti brojne suvenire, jesti sladoled i uživati u raznim specijalitetima - Herceg Novi je pravo letovalište. Odatle možete brodićima posetiti Mirište i Žanjice, a i hrvatska obala je samo dvadesetak minuta daleko, kao i obližnje Trebinje u koje možete napraviti dnevni izlet i gde ćete uživati u kafici pod moćnim trebinjskim platanima.

Letovanje u Grčkoj

Druga omiljena destinacija naših sunardnika je svakako Grčka, sa hiljade svojih ostrva i obalom koja nudi od stenovitih, do peščanih i šljunkovitih plaža! U ovoj zemlji vas sigurno čeka toplo more, izvrsna hrana, odličan šoping, fascinantna istorija, kao i domaćini koji će se na pomen naše zemlje oduševiti i odmah izbaciti pokoju reč koju su naučili od mnogobrojnih srpskih turista...

Ako ne biste baš da ulazite duboko u Grčku, potražite neka od letovališta u nama najbližoj Solunskoj ili Olimpijskoj regiji. Za avanturiste, regija Svetog Đorđa, Epira, kao i poluostrvo Peloponez vredni su nešto duže vožnje. Prepustite se čarima Jonskog, Egejskog ili Mediteranskog mora i napunite baterije za godinu pred vama!

Španska letovališta

Prešli ste uzduž i popreko Grčku, a Crnu Goru znate napamet? Vreme je za neke nove destinacije. Predlažemo Španiju i za početak - kraljicu među turističkim gradovima ove prelepe i živopisne zemlje - Barselonu. Ovaj grad nudi izvanrednu paletu aktivnosti za svakog posetioca. Bez obzira da li putujete sa partnerom, porodicom ili društvom, Barselona će vam pružiti iskustvo prilagođeno vašim željama.

Njene prostrane peščane obale se protežu do starog gradskog jezgra, tako da možete lako preći iz zavojitih uličica Borna, sa njegovim privlačnim prodavnicama, barovima i restoranima, direktno na Barselonetu, gradsku plažu. Tu možete uživati u morskim delikatesima i osvežavajućem gaspaću, dok vam noge dodiruju pesak, sve to u jednom od brojnih ćiringitosa, plažnih barova.

Siđes je lako dostupna destinacija vozom i predstavlja spoj arhitekture, šopinga, gastronomske ponude i beskonačnih plaža. Ako želite predah od gradske gužve, Španija nudi i tradicionalna letovališta poput Ljoret del Mara gde se možete posvetiti odmoru, kupanju i sunčanju, uz obilje španskih gastronomskih čarolija.

Destinacije za leto 2024. godine

Ipak biste nešto još drugačije?

U ponudi su i uzbudljivi Egipat, sa svojim peščanim plažama, rizortovima u kojima ne manjka sadržaja, piramidama i drevnim grobnicama, bazarima sa suvenirima kao iz 1001 noći i hranom koja će vas raspametiti svojim neobičnim kombinacijama i nepoznatim ukusima.

Turska takođe nudi bogatu ponudu za letovanje koje će vam ostati u divnom sećanju. Spoj kulture, gastronomije, istorije i hedonizma – prijaće vam u misiji da sa sebe stresete godinu dana stresa.

Pored toga, prelepo Ohridsko jezero vam je blizu, sa svojom netaknutom prirodom i sadržajem kao iz starih dobrih osamdesetih godina prošlog veka. Naravno, nećemo zaobići ni lepoticu Italiju, odlazak na neku od brojnih planina kod nas, od Stare do Divčibara. Hrvatska je tu za one koji su zaljubljenici u prirodu, netaknute plaže, glatke bele stene, miris borove šume, ostrva, pitka vina i morske specijalitete.

Neželjeni gosti na putovanju: Kako izbeći putničku dijareju ili njenu suprotnost – neprijatni zatvor?

Koju god destinaciju da odaberete – bilo onu u blizini ili neku egzotičnu, na vašem putovanju vam se mogu priključiti i nezvani gost koji će vam sa velikom lakoćom sasvim upropastiti odmor. U pitanju su putnička dijareja, koja se može pojaviti kao reakcija na promenu klime, vode ili hranu na koju niste navikli, kao i zatvor kao odgovor na stres, promenu boravka i rutine, kao i nedostatak vlakana i ishrani. Najbolje bi bilo, po savetu stručnjaka, da svoj stomak pripremite na sve izazove koji ga čekaju kada izađe iz svoje poznate zone komfora.

Na ove pojave su posebno osetljive bebe koje možda čak i prvi put putuju tako daleko od okoline na koju su navikle i koju prepoznaju. Naime, bebe su jako nežne i navikle su na svoju rutinu. Putovanja neminovno remete tipičnu dnevnu rutinu bebe, uključujući hranjenje i spavanje. Ove promene, zajedno sa nepoznatim okruženjem i poremećajima u njihovom poznatom okruženju, mogu doprineti zatvoru.

Iako konstipacija kod beba može biti uznemirujuća, priprema i preduzimanje preventivnih mera mogu pomoći da se ublaži nelagodnost i obezbedi prijatno putovanje i vama i vašem detetu. Dajte prioritet poznavanju ishrane, ponudite puno tečnosti, uključite se u stimulativne aktivnosti i budite pažljivi prema njihovom opštem blagostanju. Zapamtite da održavanje okruženja bez stresa i opuštenosti može doprineti boljem zdravlju probave.

Zato isplanirajte svoj put do tančina i počnite sa pripemama i pre polaska.

Kako se zaštiti od dijareje na putovanju?

Pre svega, nikada ne gubite iz vida da u drugom gradu, zemlji ili čak kontinentu, morate zadržati besprekorne navike u higijeni. Dobro operite ruke pre i posle jela, posebno kada jedete u lokalnim restoranima.

Takođe, povedite računa i o bezbednosti hrane i vode. Pijte flaširanu vodu, koristite je za pranje zuba i izbegavajte konzumiranje sirove ili nedovoljno kuvane hrane. Držite se proverenih restorana i onih koji imaju dobre kritike ili preporuke lokalnih stanovnika od poverenja.

Važno je i da znate da, ukoliko samo jedan saputnik ima problem sa dijarejom – velika je verovatnoća da će se i ostali članovi grupe razboleti. Naime, čak i ako vam je organizam dovoljno otporan da ne poklekne pred promenom klime, vodom iz novog mesta boravka ili neobičnom i nepoznatom hranom, velike su šanse da se ipak zarazite usled kontakta sa ostalim putnicima. Dijareja je visoko rizična jer se lako prenosi sa osobe na osobu.

Kako sprečiti zatvor na putovanju?

Drugi problem koji može upropastiti vaše putovanje je pojava zatvora kao reakcija na put i nove uslove. Ova pojava je takođe veoma rasprostanjena, tako da je poželjno da strogo vodite računa o tome šta unosite u svoj organizam. Još važnije je da ostanite hidrirani, pijte puno vode tokom dana da bi vaše telo bilo pravilno hidrirano.

Što se hrane tiče, dajte prioritet vlaknima. Uključite vlaknastu hranu poput voća, povrća, integralnih žitarica i mahunarki u svoju ishranu. Ako je pristup ovoj hrani ograničen, razmislite o tome da sa sobom nosite grickalice ili suplemente bogate vlaknima.

Za dobro zdravlje stomaka važan je imunitet i kretanje. Ojačajte svoje telo tako što ćete redovno vežbati. Uključite se u fizičke aktivnosti poput plivanja, hodanja, džogiranja ili čak joge da biste održali svoj sistem za varenje aktivnim. Ukoliko ovaj odmor provodite na moru, odvojite svako jutro za plivanje, jer to će vam pomoći da se osećate bolje a i povećaće šanse da ostanete zdravi tokom celog odmora.

Leto 2024: Probiotik za savršeno letovanje bez neprijatnih iznenađenja

Uključivanje probiotika desetak dana pred putovanje znatno smanjuje šanse da se dijareja ili zatvor uopšte pojave, a nastavak uzimanja na samom putovanju, pruža zaštitu čitavoj porodici od neželjene reakcije na hranu, klimu, more ili vodu.

Ipak, imajte u vidu da nije svaki probiotik dovoljna zaštita.

Sa Enterobiotikom ste sigurni na letovanju!

Foto: Promo

Autor: pink.rs