AKTUELNO

Obično mirne plaže Sicilije, Apulije i Kalabrije u južnoj Italiji sada su svedoci priliva vatrenih crva, otrovnih morskih stvorenja koja podsećaju na bezopasne, šarene stonoge.

Naizgled bezopasna stvorenja mogu da predstavljaju ozbiljnu pretnju za ljude, pretvarajući odmor na plaži u rizičnu avanturu. O ovoj pojavi pisao he italijanski list Il Messaggero.

"Italijanske obale, poznate po svojoj lepoti i biodiverzitetu, suočavaju se sa novom i zabrinjavajućom invazijom. U morima kod Apulije, Sicilije i Kalabrije, donedavno nepoznata vrsta počela je da se razmnožava, izazivajući uzbunu kod ribara i kupača", navodi italijanski list.

U pitanju su vatreni crvi, invazivna vrsta koja liči na šarene stonoge.

Foto: Pixabay.com

Mogu da narastu i do metra dužine i poznata su po svojoj proždrljivosti. Stručnjaci savetuju ribare da ne pokušavaju da ih ubiju noževima, jer crvi mogu da se regenerišu.

Poželjno je sa njima postupati oprezno i, ako ih uhvate, bacite ih nazad u more bez oštećenja.

Oni su prava pretnja Južnim morima i za borbu protiv njih neophodno je znati njihovo poreklo i razumeti zašto je ova invazija iznenada pokrenuta.

Foto: Pixabay.com

Vatreni crvi su uobičajeni u tropskim regionima Atlantskog okeana, ali su počeli sve češće da se primećuju i u drugim morima širom sveta.

Nedavno su uočeni i u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Na Korčuli, u plićaku na dubini od oko 10 centimetara, zapažen je "vatreni crv". Na društvenim mrežama se nedavno pojavila i fotografija neobične životinje na plaži u Budvi.

Autor: Marija Radić