AKTUELNO

Punjene tikvice po ovom receptu prave se sa paradajzom, začinskim biljem i orasima. Dodaje im i se i kačkavalj.

Sastojci:

2 velike ili 3 srednje tikvice, prepolovljene po dužini

1 veliko jaje, umućeno

130 g prezli

80 g rendanog kačkavalja

½ čena belog luka, sitno iseckanog

60 g čeri paradajza isečenog na četvrtine

2 kašičice limunove kore

2 kašike svežih listova majčine dušice

30 g oraha

Maslinovo ulje, za pokapati

Morska so

Sveže mleveni biber

Foto: Pixabay.com

Recept za tivkice punjene paradajzom, začinskim biljem i orasima:

Zagrejte rernu na 250 ° C i obložite pleh papirom za pečenje. Koristite malu kašiku da izdubite unutrašnjost tikvica, ostavljajući nešto više od 1,5 cm debljine oko ivica. Stavite ih isečenom stranom nagore na lim za pečenje.

Napravite fil. Stavite izvađenu unutrašnjost tikvica u mrežastu cediljku i iscedite višak vode. Trebalo bi da vam ostane 130 g tikvice. Iseckajte sve krupnije komade i prebacite ih u činiju sa jajetom, prezlom, kačkavaljem, belim lukom, paradajzom, limunovom koricom, majčinom dušicom, orasima i solju. Mešajte dok se ne sjedini, možete i rukama.

Izdubljene tikvice prelijte maslinovim uljem i pospite solju i biberom. Kašikom sipajte fil i pecite 16 do 18 minuta ili dok se fil ne stegne i ne poprimi zlatnosmeđu boju i postane hrskav odozgo. Uživajte!

Autor: Aleksandra Aras