AKTUELNO

Pravljenje mešavina začina pruža vam priliku da kreirate jedinstvene ukuse koji će unaprediti vaša jela kombinacijom začina koji odražavaju vaš stil kuvanja.

Ključ dobre domaće mešavine začina, poput aromatične zataar mešavine ili šavarma mešavine sa korijanderom i kimom u prvom planu, jeste dobra ideja na početku.

Razmotrite ova četiri osnovna principa pre nego što počnete: inspiraciju, ukus, teksturu i izgled.

Korak 1

Počnite pravljenjem liste sastojaka pre nego što počnete sa mešanjem. To će vam pomoći da procenite da li idete u pravom smeru. Preporučuje se da se ograničite na najviše sedam sastojaka. Uvek koristite vagu i zapišite tačne količine, po mogućstvu u gramima radi preciznosti. Svaki sastojak držite u posebnoj posudi i beležite sve izmene tokom procesa.

Korak 2

Ispecite ili propržite začine kako biste dodali dimenziju ukusa. Cilj je postići što više slojeva ukusa i teksture, od blagih toplih nota do tamnog pečenja. Beležite detalje dok radite.

Korak 3

Odlučite koje začine želite da sameljete i na koju veličinu. Koristite mlin za kafu sa dodatkom za začine i meljite svaki začin zasebno. Beležite postupak kako biste mogli da ponovite ili prilagodite recept sledeći put.

Foto: Pixabay.com

Korak 4

Pomešajte začine. Kada su začini spremni (ispečeni, proprženi, samleveni ili u celosti), sjedinite ih. Ako je potrebno, ostavite mešavinu da se ohladi i zatim je čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi dalje od direktne sunčeve svetlosti.

Korak 5

Procena rezultata. Počnite vizuelnom analizom mešavine, a zatim je probajte. Da li vam se sviđa? Da li ostvaruje početnu ideju? Koje ukuse i note primećujete? Analizirajte i teksturu – da li je pogodna za željenu namenu? Napravite sitne izmene ako je potrebno, ili počnite ispočetka ako rezultat nije zadovoljavajući.

Korak 6

Kada ste zadovoljni mešavinom, pravo testiranje tek počinje: počnite da kuvate! Prvo je isprobajte u jednostavnom jelu i eksperimentišite sa poznatim jelima. Dodajte mešavinu pre kuvanja, tokom kuvanja, ili kao završni dodir. Postavite sebi pitanja: Da li je najbolje koristiti je kao marinadu, posip pre pečenja, ili završni začin?

Čestitamo! Upravo ste napravili svoju mešavinu začina! Dajte joj ime inspirisano izvorom ideje ili vrstom jela za koju je namenjena, piše Foodandwine.

Autor: Jovana Nerić