AKTUELNO

Pravljenje dobrog domaćeg hleba je izuzetno zahtevan poduhvat. Kada se topli, hrskavi hleb izvadi iz rerne, celi dom miriše na sveže pečene radosti i davna vremena. Ali, sav trud može biti uzaludan ako vekna ne ispadne savršeno. Naravno, uvek možete da iskoristite neuspeli hleb za krutone, domaće prezle, ili kao osnovu za tradicionalnu italijansku poparu. Međutim, za mnoge tipove hleba, ideal je vekna sa hrskavom spoljašnjom korom i mekanom unutrašnjosti. Uz nekoliko trikova i pouzdan recept, vaš domaći hleb može biti jednako dobar kao onaj iz najbolje lokalne pekare.

Da li ste znali da jednostavan trik može pomoći da dobijete tu savršenu hrskavu koru? Kada su u pitanju vrste hleba kao što je kiselo testo, hrskava kora je obeležje kvaliteta, a dodatna para tokom pečenja pravi razliku. Para je korisna u pečenju na više načina - pomaže da hleb bude mekši iznutra i da razvije hrskavu spoljašnjost.

Sastojak koji hlebu daje hrskavu koru

Kada se stvori para tokom pečenja hleba, ona pomaže da vazduh oko hleba ostane vlažan. Kako objašnjava Nikol Bin, stručnjak za pravljenje hleba i vlasnik "Pizaro's Pizza Napoletana" u Hjustonu, para je ključna za stvaranje vlage i pare u rerni, što većina domaćih pećnica ne može postići sama. Bez ove dodatne vlage, hrskava kora se može postići podešavanjem temperature pečenja, ali to zahteva strateški pristup - pečenje na višoj temperaturi i smanjivanje iste dok se kora formira.

Kako koristiti led prilikom pečenja hleba

Da biste koristili kockice leda za pečenje hleba, jednostavno ih stavite u poseban pleh u rerni kada stavite testo. Vlažnost koju stvara led koji se topi obezbeđuje da spoljna površina hleba, koja je najdirektnije izložena toploti rerne, ostane vlažna umesto da se prebrzo stvrdne. Ovo pomaže da se vekna proširi, da postane mekana iznutra i da se taj spoljni sloj razvuče. Rezultat je pucketava, hrskava kora s mekom unutrašnjošću, što je kvalitet o kojima svi sanjamo u domaćoj vekni

Savet za upotrebu rerne s parom

Parne rerne su idealne za pečenje hleba jer zadržavaju vlagu. Stručnjaci preporučuju dodavanje posude sa vodom u rernu zajedno sa testom, kako bi se osiguralo ravnomerno širenje hleba i postizanje prelepe kore, ali ako imate parnu rernu, to će ona sama da uradi. Ipak, nemojte dodavati previše vode, kako bi se izbeglo da hleb ostane vlažan i nedovoljno pečen.

Autor: Jovana Nerić