Palačinke su omiljeni specijalitet u mnogim domaćinstvima, jer su savršene za doručak, užinu, ali pogotovo kao desert.
Iako se na prvi pogled čini da je njihovo pravljenje jednostavno, postoji nekoliko trikova koji mogu podići vaše palačinke na viši nivo.
Evo nekih od najboljih saveta za pravljenje savršenih palačinki koje će oduševiti vaše prijatelje i porodicu.
1. Kvalitetni sastojci
Osnova svake dobre palačinke su sveži i kvalitetni sastojci. Koristite sveža jaja, punomasno mleko ili mleko bez laktoze i dobro brašno.
2. Priprema smese
Kada pravite smesu, budite oprezni da ih ne premešate. Prekomerno mešanje može dovesti do žilavih palačinki.
Smeša treba da bude malo grudvasta, neka se brašno samo sjedini sa tečnim sastojcima. Ako imate vremena, ostavite smesu da odstoji 20–30 minuta. Ovo će omogućiti da se sastojci bolje povežu.
3. Pravilna temperatura
Zagrejte tiganj na srednjoj temperaturi. Previsoka temperatura može izazvati da spoljašnjost palačinki izgori pre nego što se unutrašnjost skuva.
Pre nego što sipate smesu, proverite da li je tiganj dovoljno vruć tako što ćete staviti kap vode, ako odmah iskoči i ispari, spreman je.
4. Dodavanje masnoće
Dodavanje malo maslaca ili ulja u tiganj pre nego što sipate smesu može pomoći da se palačinke ne lepe.
Možete čak dodati i malo istopljenog maslaca u smesu za dodatni ukus. Pazite da ne preterate sa masnoćom, jer to može učiniti palačinke previše masnim.
5. Odredite pravu količinu
Sipajte samo onoliko smese koliko je potrebno za jednu palačinku. Prepunjavanje tiganja može otežati okretanje.
6. Pravo vreme za okretanje
Jedan od znakova da je palačinka spremna za okretanje je pojava mehurića na površini. Kada mehurići počnu da se formiraju i ivice izgledaju čvrsto, vreme je da je okrenete. To će osigurati da dobijete zlatno smeđu boju sa obe strane.
7. Eksperimentišite sa dodacima
Ne bojte se da eksperimentišete. Dodavanje cimeta, vanile, ili čak rendane kore limuna može obogatiti ukus vaših palačinki.
8. Savršeno serviranje
Poslužite palačinke odmah nakon pečenja. Možete ih posuti šećerom i orasima, namazati džem ili čokoladni krem.
Autor: Jovana Nerić