Visceralna mast, kao i višak masnoće na stomaku, problem je koji pogađa mnoge i može povećati rizik od ozbiljnih zdravstvenih stanja, poput srčanih oboljenja, dijabetesa i bolesti jetre.
Nutricionisti su za Eating Well izdvojili sedam namirnica koje bi trebalo redovno uključiti u ishranu ako želite da smanjite visceralnu mast i poboljšate svoje zdravlje.
1. Konzervirani pasulj
Hrana bogata proteinima i vlaknima odlična je za smanjenje visceralne masti, kaže nutricionistkinja Ebi Gelman. Konzervirani pasulj sadrži i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, kao i visok nivo proteina, što doprinosi dužem osećaju sitosti.
Jedna šolja leblebija, na primer, sadrži 210 kalorija, 12 grama proteina i čak 11 grama vlakana. Studije su pokazale da žene koje redovno jedu pasulj imaju manje telesne masti i uži struk od onih koje ga retko konzumiraju.
2. Posna svinjetina
Proteini su ključni za gubitak masti, a nemasna svinjetina može igrati važnu ulogu u tom procesu, ističe nutricionista Dastin Mur.
Porcija od 110 grama svinjskog filea sadrži 24 grama proteina, a uz to je bogata cinkom, gvožđem, vitaminom B12 i holinom. Takođe, sadrži samo 2 grama masti, od čega manje od 1 gram zasićenih masti.
3. Orašasti plodovi
Orašasti plodovi su odličan izbor jer smanjuju rizik od bolesti, a istovremeno ne doprinose gojenju – čak mogu pomoći u mršavljenju, kaže Gelman.
Njihova kombinacija zdravih masti, proteina i vlakana pomaže da duže ostanete siti, što može smanjiti unos nepotrebnih kalorija tokom dana.
4. Tofu
Biljni proteini, poput tofua, mogu biti odlični saveznici u smanjenju visceralne masti. Istraživanja pokazuju da osobe koje su se hranile veganskom ishranom četiri meseca imaju manje ukupne i visceralne masti u odnosu na one koje su zadržale uobičajene prehrambene navike.
Tofu je veoma svestrana namirnica, lako se priprema i odličan je način da povećate unos biljnih proteina.
5. Škampi
Škampi su sjajan izvor proteina, a pri tom imaju vrlo malo kalorija i masti. Porcija od 85 grama sadrži 22 grama proteina, 110 kalorija i samo 2 grama masti, bez zasićenih masti.
Zamrznuti škampi su praktičan izbor jer imaju dug rok trajanja i sprečavaju bacanje hrane.
6. Ovsene pahuljice
Ovas je bogat beta-glukanima, vrstom rastvorljivih vlakana koja su povezana sa smanjenjem masnoće na stomaku i regulacijom telesne težine.
Pored toga, ovsene pahuljice su hranljive, sadrže korisne ugljene hidrate i biljne proteine, a mogu se koristiti u mnogim jelima – od klasične kaše, preko granole, do zdravih kolača.
7. Bobičasto voće
Istraživanja pokazuju da ljudi koji jedu više voća imaju manje visceralne masti, a bobičasto voće je posebno efikasno u tome.
Zamrznute bobice su odlična alternativa svežem voću jer imaju dug rok trajanja, bogate su vlaknima i mogu se lako dodati u smutije, ovsene kaše ili koristiti kao zdrava užina.
Uključivanje ovih namirnica u ishranu može vam pomoći da smanjite visceralnu mast i poboljšate svoje zdravlje. Fokusirajte se na proteine, vlakna i zdrave masti, a uz uravnoteženu ishranu i redovnu fizičku aktivnost, rezultati neće izostati.
Autor: Jovana Nerić