Mekike sa jogurtom su omiljeni klasik u mnogim domaćinstvima.
Mekike svi vole, a mogu da se jedu na razne načine - uz šećer i orahe, med, puter i džem, ili uz sir, kiselo mleko i jogurt. Napravite ih brzo i lako.
Sastojci:
1 kvasac
1 pecivo
4 jaja
1 kašika soli
200 ml jogurta
500 g brašna
Priprema:
Stavite brašno, jaja, pecivo, jogurt, so i mleko sa kvascem i zamesite testo, kao za kiflice, da nije tvrdo. Dobro ga umesite i stavite u veću vanglu koju ste prethodno namazali uljem.
Prekrijete testo sa najlon folijom, ali samo jednu stranu namažite uljem da vam se testo ne lepi na najlonu i stavite ga u frižider. Ovako spremno testo stoji i do 7 dana u frižideru.
Kad poželite da pržite, izvadite testo i rukama pravite mekike. Razvlačite prstima što tanje korice. U posudu u kojoj pržite stavite malo ulja i ostavljate da se zagreje. Ako vam je ostalo testa, vratite ga u frižider.
Možete da ih jedete slane ili slatke, sve po ukusu i želji.
Autor: Snežana Milovanov