AKTUELNO

Američka digitalna banka "Mercury" nedavno je Hrvatsku uvrstila na listu zabranjenih zemalja, što je stvorilo probleme hrvatskim startapovima i tehnološkim firmama koji su koristili njihove usluge za poslovanje na tržištu SAD.

Hrvatska se tako našla na listi sa zemljama poput Severne Koreje, Avganistana, Kube i Irana, piše Forbes Hrvatska.

Jedan od pogođenih ovom odlukom, ali ne i jedini, osnivač je "CircuitMesa", Albert Gajšak, koji na američkom tržištu posluje već godinama, a račun u "Mercury" banci ima od 2019. godine i nikada nije imao nikakvih problema. Sada ima mesec dana da nađe novu banku jer je dobio obaveštenje da mu se 22. avgusta račun gasi.

- Sa žaljenjem vas obaveštavamo da, zbog nedavnih promena u načinu na koji određujemo podobnost računa, više ne možemo podržavati račune za firme s pridruženim adresama koje se nalaze u zemljama na spisku. Kao rezultat toga, zatvorićemo "Mercury" račun za "CircuitMes", Inc. 22. avgusta ove godine.

Foto: Pixabay.com

Ova odluka nije doneta olako. Izvinjavamo se zbog mogućih poremećaja koje ova odluka može uzrokovati, a naš tim je ovde da vam pomogne u procesu zatvaranja računa tokom narednih nekoliko sedmica" stoji u dopisu koji je dobio Gajšak od Mercury banke.

Pogođen niz tehnoloških kompanija i startapa iz Hrvatske

Gajšak je za Forbes Hrvatska rekao da je niz hrvatskih kompanija pogođeno ovom odlukom.

"Prvi put u životu se osećam loše zato što sam iz Hrvatske", rekao je i dodao da mu se čini da je najveći problem što osnivači imaju hrvatske adrese.

"Mi imamo firmu registrovanu u SAD, ali su osnivači iz Hrvatske i to im očito predstavlja problem. Preselićemo poslovanje u drugu banku. Čudno mi je da se samo ova banka odlučila za taj potez. Pogledajte popis zabranjenih zemalja. Severna Koreja, Ruanda, Nigerija... i Hrvatska. Mi smo u ligi prvaka", naveo je Gajšak.

Autor: Aleksandra Aras