AKTUELNO

Iako je prvi u redu da postane budući kralj Ujedinjenog Kraljevstva, princ Džordž izrazio je želju da sledi put karijere kojim su ranije išli njegov otac Vilijam i stric Hari.

Dok je, ranije ove nedelje, bio domaćin zabave u bašti u Bakingemskoj palati, princ Vilijam je nagovestio da je njegov desetogodišnji sin pokazao interesovanje za zanimanje kojim su se bavili i Vilijam i brat princ Hari.

Foto: Tanjug AP/Chris Jackson

Kako je preneo portal "Hello", Vilijam je pripadnici Kraljevskog vazduhoplovstva i vođi eskadrile, Krisi Lejsi, rekao da Džordž ne samo da bi uživao u poseti RAF bazi već je i „potencijalni pilot u nastajanju“.

Foto: Tanjug AP/Peter Byrne

Džordžova strast prema avionima često je dokumentovana tokom godina. Mama Midlton, princeza od Velsa, još 2016. godine, primetila je da je njeno najstarije dete opsednuto avionima i da želi da postane vazdušni kadet. Takođe, malog Džordža smo često mogli da vidimo sa njegovim roditeljima na mnogobrojnim "ekskurzijama" u kojim su obilazili različite vazdušne baze, uključujući i posete aeromitingu "Rojal Internešnal Er Tatu" u RAF Ferfordu, tokom 2016. i 2023. godine, kao i na i turneji 2017. godine u Hamburgu u Nemačkoj, na kojoj je video različite modele helikoptera.

Foto: Tanjug AP/Leon Neal

Ako Džordž zaista jednog dana odluči da postane pilot, neće samo krenuti stopama svog oca, koji je služio kao pilot RAFovih snaga za potragu i spasavanje od 2010. do 2013. godine, već i svog ujaka Harija, koji je radio kao pilot helikoptera tokom svog 10 godina službe u britanskoj vojsci.

Drugi članovi kraljevske porodice takođe imaju istoriju u vazduhoplovstvu -Vilijamov i Harijev pradeda, kralj Džordž VI, koji je vladao od 1936. do 1952. godine, kvalifikovao se za "pilotska krila" pre nego što je stupio na tron.

Podsetimo, prošlog avgusta, kralj Čarls imenovao je Vilijama za počasnog vazduhoplovnog komodora RAFa. Takođe, ranije ovog meseca, monarh je Vilijamu dao ulogu glavnog pukovnika vojnog vazduhoplovstva, oznaku koju je prethodno imao njegov brat, princ Hari.

Autor: pink.rs