AKTUELNO

Odnos Kejt Midlton i Megan Markl krajnje je intrigantan i ispunjen brojnim porodičnim skandalima koje su inicirali vojvotkinja i vojvoda od Saseksa.

Bivša američka glumca i britanski princ nisu bili na ovogodišnjoj proslavi službenog rođendana kralja Čarlsa III, 15. juna u Londonu, kada se princeza od Velsa vratila javnom životu posle višemesečne pauze. Dve godine zaredom nisu pozvani na taj događaj. Ranije su bili na "Trooping the colour" događaju, kada se desila neprijatna situacija između Vilijamove i Harijeve supruge.

Kejt Midlton se, kada je u pitanju njen odnos sa Megan Markl, rukovodila parolom "ne oglašavaj se i ne objašnjavaj".Međutim, Megan Markl je više puta javno, indirektno ili direktno, pominjala Kejt Midlton u negativnom kontekstu što je svima stavljalo da znanja da njih dve nisu nimalo bliske.

Foto: Tanjug AP/Chris Jackson

 Deo toga bila je i izjava Megan Markl da je zbog princeze od Velsa plakala pred venčanje sa princom Harijem, 2018. godine u Vindzoru.Upravo te godine desio se i "tihi sukob" Megan i Kejt. Vojvotkinja je te godine prvi put prisustvovala proslavi službenog rođendana kralja Čarlsa III, koji slavi i onaj "pravi" rođendan, 14. novembra.

Šta se tada desilo, otkrio je princ Hari u svojom memoarima "Spare" iz 2023. godine. Princ tvrdi da je njegova supruga pocrvenela kada je pokušala da se našali sa Kejt Midlton pa nije dobila reakciju koju je očekivala.

Kejt Midlton je Megan Markl pitala šta misli o "Trooping the Colour", a ona joj je odgovorila:

"Šareno", sa željom da se našali.

"Tišina koja je zavladala pretila je da će nas sve progutati", napisao je princ Hari.

Foto: Tanjug AP/Sunday Alamba

Megan i Hari bili su na na rođendanskoj paradi 2018. i 2019. godine, nakon rođenja sina Arčija Harisona. Podsetimo, čuveni par ima i ćerku Lilibet Dajanu. Pojavili su se i 2022. godine, kada se pored službenog rođendana kraljice Elizabete II slavio i njen Platinasti jubilej. Kraljica je tada, nakon pažljivog razmatranja, odlučila da se na balkonu Bakingemske palate pojave samo zaposleni članovi dvora čime su bili izuzeti princ Endrju, Megan i Hari. To se ocenjivalo kao prekor vojvotkinji i vojvodi od Saseksa koji su, 2020. godine, odlučili da više neće obavljati službene dužnosti u dinastiji.

Princ Hari boravio je dva puta ove godine u Londonu, u februaru i u maju, nakon što je saznao da mu otac boluje od raka i zbog 10. godišnjice "Invictus igara" čiji je pokrovitelj. Kralj je prvi put pristao da se sastane sa sinom, a drugi put je to odbio zbog previše obaveza, što je samo po sebi kontroverzno. Komentariše se da je konačno rekao šta misli na niz afera koje su javno izazivali Hari i Megan. Ipak, ima indicija da monarh želi da reši nesuglasice sa mlašim sinom i snajom.

Podsetimo, Kejt Midlton vratila se u javnost šest meseci nakon što se pojavila u Božićnoj šetnji u Sandringemu i tri meseci nakon video poruke kojom je objavila da ima rak. Prošlo je pet meseci otkako je imala tešku abdominalnu operaciju u Londonu. Bakingemska palata saopštila je, petog februra, da monarh ima kancer. Kralj je 26. januara podvrgnut operaciji zbog benignog povećanja prostate.

Autor: Milica Krasić