AKTUELNO

Pobednik ovogodišnje "Pesme za Evroviziju" koja se održala u Malmeu, u Švedskoj, Nemo Metler, rođen je 3. avgusta 1999. godine. Nemo je švajcarski muzičar i pevač-reper, a malo ko zna da on svira bubnjeve, klavir i violinu.

Nemo je prvi otvoreno nebinarni član koji je predstavljao svoju zemlju na takmičenju, a kasnije su pobedili na ovogodišnjem takmičenju s pesmom "The Code", a treći je pobednik koji je predstavljao Švajcarsku, nakon takmičenja 1956. godine i 1988. godine.

Foto: Tanjug AP/Jessica Gow

Intresovanje za muziku rodilo se sa tri godine, naučivši da svira klavir, violinu i bubanj mašinu. Od devete do trinaeste godine učili su opersko pevanje, a sa deset se pridružili operi u Bilu i nastupili na Mocartovoj Čarobnoj fruli. Kao tinejdžeri postigli su rani uspeh i to u batalnom rep.

PRIVATNI ŽIVOT

Nemo Metler rođen je u kantonu Bern, a njihova majka Nađa Šnecler je novinarka, dok je njihov otac Markus Metler pronalazač i preduzetnik. Njihova sestra Ela je fotograf i sarađuje sa Nemom u umetničkom pravcu njihovih projekata.

Foto: Tanjug AP/Martin Meissner

Godine 2022, Nemo je izašao kao panseksualac ​​putem priče na Instagramu, a od 2024. su u petogodišnjoj vezi sa svojom devojkom, koja je bila prva osoba kojoj su izašli (kao nebinarni).

U novembru 2023. godine, Nemo je izašao kao nebinarni u jednom članku, nakon što je zatvoren od oko 2021. U članku, Nemo je takođe naveo da više vole da se pozivaju na njihovo ime umesto zamenica u nemačkom, i koriste zamenice oni/njih u engleskom jeziku.

Foto: Tanjug AP/Martin Meissner

Autor: Nikola Žugić