AKTUELNO

Izrael je jutros izveo napad na teritoriju Irana, rekao je neimenovani američki zvaničnik za Si-En-En.

Iranska državna televizija javila je da su tri drona primećena iznad neba u Isfahanu oko 12.30 po lokalnom vremenu i da su uništeni nakon što je aktiviran sistem protivvazdušne odbrane zemlje, navodi Rojters.

U Isfahanu je smeštena velika vojna vazdušna baza i nekoliko iranskih nuklearnih lokacija nalazi se u pokrajini - uključujući grad Natanz, središnje mesto iranskog programa obogaćivanja urana.

Meta nije nuklearna, prema tvrdnjama ovog zvaničnika, a iranska državna televizija IRIB poziva se na pouzdane izvore i izveštava da su nuklearna postrojenja u Isfahanu potpuno sigurna. Opseg ciljeva nije preciziran, ali "nuklearne i civilne lokacije očigledno nisu bile u toj kategoriji“, dodao je drugi zvaničnik, navodi američka televizija.

Iranska novinska agencija Fars izvestila je da se eksplozija mogla čuti u blizini aerodroma u Isfahanu, ali uzrok napada nije odmah bio poznat.

Sistem protivvazdušne odbrane u Isfahanu aktiviran je protiv "objekta za koji se sumnja da je dron", rekao je izvor agenciji, koja je dodala da su se u blizini vojne baze na severozapadu grada čule tri eksplozije.

CNN je javio da je nekoliko letova u iranskom vazdušnom prostoru preusmereno.

Tokom vikenda Iran je lansirao stotine dronova i raketa uzvraćajući na navodni izraelski napad na njegovu ambasadu u Siriji. Većina dronova i raketa srušena je pre nego što je stigla do izraelske teritorije.

Izrael je ranije saopštio da neće uzvratiti na napad Irana dronovima i raketama 13. aprila.