AKTUELNO

U junu 2023. porodica Kuk se upravo vratila sa odmora na Baliju. Tada je mama Šoni (30) otkrila malu crvenu tačku na nadlaktici svoje ćerke Sijene (tada dve godine). Svrbelo ju je, pa je Šoni mislila da je to verovatno ubod komarca.

Ali: čak i posle nekoliko meseci, ubod nije nestajao. Bol počinje u avgustu, a mesto uboda je takođe počelo da krvari. Doktori kod kojih su išle posumnjali su na benignu kvržicu, ali se ispostavilo da je nešto mnogo strašnije: „ujed komarca“ je ustvari bio melanom, odnosno rak kože uzrokovan genetskom mutacijom.

Prošlo je nekoliko meseci pre nego što je Sijeni postavljena dijagnoza.

- Još uvek ne mogu da verujem. Uplašena sam i ljuta. Verovala sam profesionalcima – oni su imali život u svojim rukama i pogrešili su - rekla je majka, koja je sa svojom ćerkom išla od jednog doktora do drugog.

Prvo su pokušali da tretiraju područje kremom. Tek nakon uklanjanja tkiva postalo je jasno da se mora potpuno ukloniti i tretirati kao melanom odraslih.

Zatim je usledio još jedan šok: kontrolni pregledi su otkrili da su Sienini limfni čvorovi takođe zahvaćeni.

- Bila je na skeniranju tri sata, bio je to najtraumatičniji dan, kamera joj je bila tako blizu lica, ali nije mogla da se pomeri i vrištala je, dozivala nas je u pomoć - seća se Sijenina majka.

Sijena je imala nekoliko operacije, a melanom i limfni čvorovi su potpuno uklonjeni i uskoro će moći da započne imunoterapiju.

Autor: