AKTUELNO

Kineski naučnici napravili su smrtonosni virus sa zastrašujućim simptomima.

Kako je preneo “Miror”, oni su uz pomoć glikoproteina iz ebole napravili novi, mutantski soj koji je zbrisao grupu hrčaka.

Istraživači Medicinskog Univerziteta Hebej otkrili su da su hrčci “razvili teške sistemske bolesti slične onima primećenim kod ljudskih pacijenta obolelih od ebole”, nakon što su primili zaraznu bolest i ebola protein koji dovodi do širenja virusa kroz telo.

Ebola je retko ali teško oboljenje koje je često fatalno, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. Virus ulazi u telo preko posekotina na koži ili kontaktom sa očima, nosom ili ustima, a simptomi uključuju groznicu, zamor i glavobolju.

Jezivi simptom na očima

U studiji kineskih naučnika na hrčcima, objavljenoj na ScienceDirect.com, posebno je neprijatan simptom bio kad su glodari razvili kraste na površini svojih očnih jabučica, koje su pogađale njihov vid. Istraživači su rekli da je cilj bio reprodukcija simptoma ebole u laboratoriji kako bi bolje razumeli ovo stanje i sprečili njegovo širenje.

Zbog opasnosti od zaraze, ebolom treba da se rukuje u objektima na nivou 4 biološke bezbednosti (BSL-4), a istraživači su zaobišli to na BSL-2 nivou koristeći virus vezikularnog stomatitisa da nosi glikoprotein ebole, navodi “Miror”.

Umrlo 80 odsto glodara

Bilo je 10 hrčaka, pet mužjaka i isto toliko ženki starih tri nedelje.

Umrli su svi sem dva mužjaka.

Utvrđeno je da se kod mrtvih hrčaka virus širio po čitavom telu, uključujući srce, mozak i bubrege, a najviši nivoi su zabeleženi u jetri.

“Generalno, ovaj surogat model predstavlja bezbedan, efikasan i ekonomičan alat za brzu pretkliničku procenu medicinskih kontramera protiv EBOV-a (virus ebole) pod uslovima BSL-2, što bi ubrzalo tehnološki napredak i otkriće u suočavanju sa bolešću ebola virusa (EVD)”, navodi se u studiji.

“To je znak da tronedeljni sirijski hrčci zaraženi sa VSV-EBOV/GP imaju mogućnost da igraju ulogu u proučavanju poremećaja optičkog nerva uzrokovanih EVD-om”, dodaje se.

Foto: Pixabay.com

Šišmiši prirodni nosioci ebole

Smatra se da su slepi miševi iz porodice Pteropodidae prirodni nosioci virusa ebole. U ljudsku populaciju on ulazi preko bliskog kontakta sa krvlju, izlučevinama, organima ili drugim telesnim tečnostima ili preko zaraženih životinja poput šišmiša, šimpanzi, gorila, majmuna, šumskih antilopa ili dikobraza koji su nađeni bolesni ili mrtvi u prašumi, navodi SZO.

Ebola se prvi put pojavila 1976, u dve istovremene epidemije – jedne u sadašnjoj Nzari u Južnom Sudanu a druge u Jambukuu u Demokratskoj Republici Kongo. Poslednja se pojavila u selu pored reke Ebole po kojoj je bolest dobila ime.

Autor: