AKTUELNO

Na periferiji uspavanog gradića Levice u Slovačkoj danas je nekoliko policajaca stajalo na ulazu u stan u kojem je 71-godišnji bivši pripadnik obezbeđenja i pesnik Juraj Cintula, osumnjičen da je upucao slovačkog premijera Roberta Fica, živeo zadnjih 40 godina.

"Šokiran sam. Bio je pristojan, uslužan i smiren tip", rekao je za britanski Gardijan njegov dugogodišnji komšija i prijatelj Mile Ludovit ispred skromne sive stambene zgrade u kojoj su njih dvojica živeli 40 godina.

Ludovit je rekao da je poslednji put vidio Cintulu u ponedeljak i da nije primetio nikakve promene na njemu.

Foto: Tanjug AP/Denes Erdos

"Poznajem ga decenijama. Ako je nešto planirao, nije bilo nikakvih znakova. Ali ne mogu da znam šta je bilo u njegovoj glavi", rekao je.

Bivši pripadnik obezbeđenja koji je pisao pesme

Slovačka policija još nije službeno imenovala Juraja Cintulu kao napadača. Ludovit je potvrdio ranije medijske napise da je Cintula bivši pripadnik obezbeđenja koji je pisao pesme.

Foto: Twitter.com

"Bio je ljut zbog Ficovog napada na slobodu govora"

Ludovit je rekao da bi njih dvojica povremeno razgovarali o politici i da je Cintula izrazio ljutnju zbog onoga što je video kao sve veće napade na slobodu govora pod Ficovim vođstvom.

Foto: Tanjug AP/Jan Kroslak

"Ali nikad ne bih pomislio da je sposoban za takve akcije. Nikada nije govorio o nasilju", rekao je komšija pa dodao: "Nemam objašnjenje zašto je učinio to što je učinio."

Ministar unutarnjih poslova Matus Sutaj Estoka opisao je pucnjavu kao politički motivisan pokušaj ubojstva.

Atentatoru preti od 25 godina zatvora do doživotne kazne. Ministar je takođe potvrdio da je atentator radio sam i da je ranije učestvovao na protivvladinim protestima.