AKTUELNO

Španska vlada je saopštila da su naoružani napadači ubili trojicu španskih turista u gradu Bamijanu u centralnom Avganistanu.

Avganistanski zvaničnici rekli su da je ubijen i jedan državljanin Avganistana, dok su još četiri stranca i tri Avganistanca povređena.

Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad, ali je portparol avganistanskog ministarstva unutrašnjih poslova Abdul Mateen Kani rekao da su četiri osobe uhapšene.

Kani je u saopštenju naveo da talibanska vlada "snažno osuđuje ovaj zločin, izražava duboko saučešće porodicama žrtava i uverava da će svi zločinci biti pronađeni i kažnjeni“.

Španski premijer Pedro Sančez rekao je u objavi na društvenim mrežama da je "preneražen vestima o ubistvu španskih turista u Avganistanu".

Izražavajući saučešće porodicama i prijateljima žrtava, on je rekao da pomno prati situaciju i obećao je konzularnu podršku.

Među povređenima najmanje jedan španski državljanin

Najmanje jedan španski državljanin takođe je među povređenima, saopštilo je špansko ministarstvo spoljnih poslova.

Planinski Bamijan je dom svetske baštine Uneska, a tamo se nalaze ostaci dve džinovske statue Bude koje su digli u vazduh talibani tokom njihove prethodne vladavine 2001. godine.

Od ponovnog preuzimanja vlasti u Avganistanu 2021. talibani su obećali da će povratiti bezbednost u zemlji i ohrabriti mali, ali rastući broj turista koji dolaze u zemlju. Talibanska vlada prodaje karte za pristup mestu na kom se nalaze ostaci statua Bude.

Iako je građanski rat u zemlji okončan preuzimanjem vlasti od strane talibana, Islamska država je izvršila više napada na talibane, a u nekim oblastima podignuta je i pobuna protiv talibana.