AKTUELNO

Sezona odmora polako počinje, a ako putujete svojim automobilom u Grčku važno je da znate da se saobraćajna pravila i tamo moraju poštovati! Grčka policija prethodnih godina više ne gleda kroz prste vozačima iz Srbije, pa je mnogima i preselo letovanje pošto nisu poštovali zakone te zemlje!

Nekima su policajci zbog prekrašaja oduzimali tablice, ali i vozačke dozvole, uz to su bili i novčano kažnjeni. Grci nemaju milosti kada je u pitanju korišćenje telefona u vožnji, nevezivanje pojaseva, vožnja u zaustavnoj traci, bacanje opušaka, nepropisno parkiranje...

Kazne za saobraćajne prekršaje su pre nekoliko godina u Grčkoj, omiljenoj destinaciji Srba, drastično uvećane, pa vas tako vožnja pod dejstvom alkohola može koštati i do 1.200 evra, prolazak kroz crveno svetlo i preticanje preko pune linije 700 evra, nevezivanje pojasa 350 evra, nepropisno parkiranje do 80 evra, korišćenje telefona tokom vožnje 100 evra, pušenje u vozilu ukoliko je u njemu dete mlađe od 12 godina čak 1.500 evra i oduzimanje vozačke dozvole!

- Policija ima pravo da oduzme registarske tablice nepropisno parkiranih automobila širom Grčke. Grčki policajci mogu napisati novčane kazne, ali nisu ovlašćeni da ih naplaćuju. Kazna se mora platiti u ekspozituri pošte ili banke u roku od 10 dana. Kazne za prekoračenje brzine se kreću od 100 do 350 evra, a uz to je moguća i tužba, kao i isključenje iz saobraćaja na 60 dana - naveli su za Kurir sa portala "Grčkainfo".

Foto: Pink.rs/P. Jeremić

Napominju da se za prolazak na crveno svetlo takođe može dobiti tužba, nakon čega se kazna od 700 evra može udvostručiti.

- Za kršenje zabrane preticanje propisana je kazna od 350 evra, za prelazak pune linije od 200 evra i eventualno 20-dnevna zabrana vožnje. Pored toga, za prekršaj parkiranja kazne se kreću od 40 do 80 evra, ali uz to preti skidanje tablica sa vozila, oduzimanje vozačke dozvole 10 dana i saobraćajne na 20 dana. Za parkiranje na mestu za vozače sa invaliditetom kazna je 150 evra, oduzimaju se i vozačka i saobraćajna dozvola na 10 dana - objasnili su iz Grčkainfo.

Foto: Pink.rs/S. Kuvekalović

Podsetili su da se kažnjava i vožnja u papučama i to 50 evra, kao i da se kažnjava nepropisan prevoz dece i to 350 evra.

Činjenice/Spisak kazni za saobraćajne prekršaje u Grčkoj

vožnja pod uticajem alkohola - od 78 do 1.200 evra

prekoračenje brzine u naseljenom mestu do 20km/h - 100 evra

prolazak kroz crveno svetlo i preticanje preko pune linije - 700 evra

nevezivanje pojasa - 350 evra

nepropisno parkiranje - od 40 do 80 evra

korišćenje telefona u toku vožnje - 100 evra

pušenje u vozilu ukoliko je u njemu dete mlađe od 12 godina - 1.500 evra

vožnja u papučama - 50 evra

I na sajtu Ministarstvu spoljnih poslova Srbije podsećaju turiste koji planiraju odmor u Grčkoj da se poštuju saobraćajne propise.

- Neki od prekršaja za koje je predviđeno oduzimanje dokumenata i skidanje tablica na period od 60 dana su: korišćenje mobilnog telefona u vožnji bez bežičnih slušalica, nevezivanje sigurnosnog pojasa, vožnja motocikla bez kacige, bacanje opušaka i sličnih predmeta kojima se može izazvati požar ili udes, ili se zagađuje okolina, parkiranje na mestima gde se onemogućava prilaz rampama za invalide ili na mestima predviđenim za parkiranje invalida,vožnja (čak i na kraće) u zaustavnoj traci na autoputu, kršenje propisa kojima se reguliše prevoz dece - navodi MSP.

Činjenice/ Za ove prekršaje se oduzima i dozvola i skidaju tablice

prekršaj parkiranja - od 40 do 80 evra, oduzimanje vozačke dozvole 10 dana i saobraćajne 20 dana, skidanje tablice

parkiranje na mestu za vozače sa invaliditetom - 150 evra, oduzimanje vozačke i saobraćajne dozvole na 10 dana

ako je nivo alkohola u krvi veći od 0,8 % i manji od 1,1% -700 evra i oduzimanje vozačke dozvole do 3 meseca

ako nivo alkohola u krvi prelazi 1,1% - 1.200 evra, oduzimanje vozačke dozvole do 6 meseci i moguća kazna zatvora do 2 meseca

razgovor mobilnim telefonom - 100 evra i moguće oduzimanje vozačke dozvole do 30 dana

Autor: