AKTUELNO

Serijski ubica Dejvid Berkovic, poznat kao "Semov sin", koji je širio strah u Njujorku krajem 1970-ih godina pucnjavama tokom noći, odbijen je za uslovnu slobodu nakon svog dvanaestog pojavljivanja pred komisijom, javlja AP.

Berkovic (70) je odbijen nakon intervjua pred Komisijom za uslovnu slobodu 14. maja, prema informacijama objavljenim na sajtu Državnog odeljenja za korekcije i nadzor zajednice. Zvaničnici iz agencije za korekcije nisu pružili dodatne informacije u utorak.

Berkovic je terorisao grad serijom pucnjava u kojima je ubio šest osoba i ranio sedam, počevši od jula 1976. godine. Pucnjave su bile usmerene na mlade žene i parove koji su sedeli u automobilima. Novine su ga nazvale "Ubica kalibra .44". U provokativnim pismima upućenim policiji i jednom novinaru, on je sebe nazivao "Semovim sinom" i tvrdio da je primao demonske poruke da ubija.

Dejvid Berkovic je uhapšen 10. avgusta 1977, nešto više od godinu dana nakon što je prva žrtva, Dona Loria, ubijena u Bronksu.

Njujorška policija formirala je tim od 200 ljudi kako bi pronašla ubicu. Slučaj je konačno rešen nakon što je svedok prijavio čudnog čoveka na ulici blizu poslednjeg mesta pucnjave. Policija je proverila saobraćajne kazne izdate u tom području i pratila ih do Berkovicovog automobila i kuće u obližnjem Jonkersu.

Berkovic je 1978. godine osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu od 25 godina do doživotne kazne za svako od šest ubistava. Prvi put je stekao pravo na uslovnu slobodu 2002. godine.

Berkovic je od tada izrazio kajanje i rekao da je postao novorođeni hrišćanin. Robija se u Šavanganku, zatvoru sa maksimalnim obezbeđenjem 97 kilometara severno od Njujorka.