AKTUELNO

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je da pozitivno gleda na sadržaj izraelskog predloga koji je izneo predsednik SAD Džozef Bajden o trajnom prekidu vatre u Gazi.

"Hamas potvrđuje svoju spremnost da se pozitivno i na konstruktivan način pozabavi svakim predlogom koji se zasniva na trajnom prekidu vatre i potpunom povlačenju (izraelskih snaga) iz Pojasa Gaze, rekonstrukciji (Gaze) i povratku raseljenih u svoja mesta, zajedno sa ispunjavanjem istinskog sporazuma o razmeni zatvorenika ako okupatori jasno najave posvećenost takvom dogovoru", navedeno je u saopštenju Hamasa, a prenosi Rojters.

Predsednik SAD Džo Bajden izneo je juče izraelski plan u tri faze za okončanje sukoba u Gazi koji su izraelski zvaničnici ponudili Hamasu.

Šta stoji u izraelskom predlogu?

Bajden je rekao da će prva faza predloženog sporazuma trajati šest nedelja i da uključuje potpuni prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga iz svih naseljenih oblasti Gaze i oslobađanje određenog broja talaca, uključujući žene, stare i ranjene, u zamenu za oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika, navodi AP.

Tela ubijenih talaca bi bila vraćena njihovim porodicama, a humanitarna pomoć bi se povećala tokom prve faze na 600 kamiona kojima bi svaki dan bio dozvoljen ulazak u Gazu.

Druga faza bi bila oslobađanje svih preostalih živih talaca, uključujući muške vojnike, a izraelske snage bi se povukle iz Gaze.

Treća faza je poziv na početak velike obnove Gaze, koja se suočava sa decenijama razaranja izazvanog ratom.

Kancelarija premijera Benjamina Netanjahua saopštila je da je Izrael ovlastio pregovarače da predstave sporazum o primirju u Gazi nakon što je Bajden otkrio detalje plana o prekidu vatre.

Plan pozdravili Gutereš, Fon der Lajen, Berbok...

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozdravio je predlog izraelskog sporazuma o prekidu vatre u Pojasu Gaze. Gutereš je na mreži X naveo da je došlo vreme da se završe "patnja i uništavanje u Gazi" i pozvao sve strane da "iskoriste priliku za prekid vatre, puštanje svih talaca, garantovan neometan humanitarni pristup i na kraju održiv mir na Bliskom Istoku".

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen takođe je navela da se slaže sa Bajdenom da je predlog značajna prilika za kretanje ka završetku rata i patnji civila u Gazi. "Ovaj pristup u tri koraka je izbalansiran i realističan. Njemu je sada potrebna podrška strana", napisala je Fon der Lajen na mreži X.

Plan je pozdravila i ministarka odbrane Nemačke Analena Berbok, koja je ocenila da izraelski predlog koji je izneo Bajden "pruža tračak nade i moguć izlazak iz ratnog ćorsokaka". Ona je istakla i da militantna grupa Hamas mora da dokaže svoju privrženost kraju konflikta.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron pozdravio je u petak plan Izraela, kao i bivši američki predsednik Barak Obama, koji je ocenio da prekid vatre "neće rešiti dugogodišnji sukob između Izraelaca i Palestinaca", ali da "može da zaustavi krvoproliće koje je u toku".

Autor: