AKTUELNO

Princeza Dajana i Čarls, tadašnji britanski princ, venčali su se u julu 1981. godine, a njihovo venčanje pratilo se širom sveta. Čitačica s usana sada je za Daily Mail otkrila šta je pokojna kraljica Elizabeta rekla Dajani na dan venčanja.

Čitačica je otkrila da je Čarls tada rekao Dajani: "Izgledaš savršeno. Daj mi svoju ruku", što je ona i učinila, a nakon što su im se drugi članovi kraljevske porodice pridružili na balkonu, kraljica Elizabeta je pokazala na gomilu i šapnula princezi da "pogleda sve te ljude koji tamo čekaju ceo dan samo kako bi je videli."

Podsetimo, 29. jula 1981. godine Čarls, tada princ od Velsa, oženio se ladi Dajanom Spenser, najmlađom ćerkom Džona Spensera, VIII grofa Spensera i glave jedne od najpoznatijih i najstarijih aristokratskih kuća u Velikoj Britaniji, za koju mnogi kažu da ima plaviju krv od najplavije kraljevske krvi.

Veza Dajane i Čarlsa pre braka zapravo nije ni postojala. Pre venčanja sreli su se tek nekoliko puta, a Dajana je budućeg muža oslovljavala sa "gospodine". Pri objavi veridbe svima je postalo jasno da Čarls nije zaljubljen u svoju buduću suprugu, ali to, čini se, nikom nije predstavljalo problem.

Foto: Tanjug AP/Steve Holland

Brzo je svima postalo jasno da brak princa i princeze ne funkcioniše, iako su dobili dvojicu sinova. Međutim, kraljevska porodica je po svaku cenu htela da ne dođe do razvoda. Razvodi u kraljevskoj porodici do tada su bili potpuno neprihvatljiva stvar, a bilo je relativno prihvatljivo da prinčevi imaju ljubavnice koje nikad nisu otišle korak dalje od toga.

Godine 1992. Čarls je u intervjuu priznao da je bio neveran supruzi, ali je naveo da je njegova afera počela tek nakon što im se odnos potpuno raspao. Ubrzo nakon toga parlament je objavio da će se princ i princeza razići, ali da će ostati u braku i obavljati kraljevske dužnosti.

Da smatra da nikad neće postati britanska kraljica rekla je sama princeza Dajana u intervjuu za Panoramu 1996. godine. "Mislim da neću biti kraljica ove zemlje. Želim da budem kraljica u ljudskim srcima", rekla je Dajana tom prilikom. U istom intervjuu je priznala da je i ona bila neverna u braku i potvrdila nagađanja da je bila zaljubljena u Džejmsa Hjuita.

Nakon toga kraljica je paru naredila da se i zvanično razvedu. Razvod je okončan 1996. godine. Dajana je nakon razvoda izgubila pravo na to da postane kraljica na dan kad Čarls postane kralj. Zadržala je titulu princeze od Velsa, ali je izgubila kraljevsku titulu njenog visočanstva.

Godinu dana kasnije princeza Dajana je poginula u stravičnoj saobraćajnoj nesreći u Parizu, a usledila je najveća kraljevska sahrana u istoriji.

Autor: