AKTUELNO

Samo dan od kada se pridružio TikToku, republikanski predsednički kandidat Donald Trump privukao je 3 miliona pratilaca na platformi društvenih medija za kratke video snimke koju je pokušao da zabrani kao predsednik iz razloga nacionalne bezbednosti.

Odluka da se pridruži platformi u subotu mogla bi pomoći bivšem predsedniku da dođe do mlađih birača u svojoj trećoj kandidaturi za Belu kuću. On je u tesnoj trci sa aktuelnim demokratom Joe Bidenom uoči predsedničkih izbora 5. novembra.

Bajdenova predizborna kampanja je već na TikToku, sa preko 340.000 pratilaca, iako je Bajden potpisao zakon kojim bi se zabranila aplikacija, koju koristi 170 miliona Amerikanaca, ako njen kineski vlasnik BiteDance ne uspe da je proda.


Trump je u subotu uveče na svom nalogu, koji ima adresu @realdonaldtrump, objavio snimak lansiranja. Na snimku, koji ima više od 56 miliona pregleda, vidi se kako Trump pozdravlja fanove na borbi Ultimate Fighting Championship u Newark u New Jersey.

Trump je rekao da će „koristiti svaki raspoloživi alat da direktno razgovara sa američkim narodom...

@realdonaldtrump

Launching my TikTok at @UFC 302.

♬ original sound - President Donald J Trump

ByteDance na sudovima osporava zakon koji nalaže da proda TikTok do sledećeg januara ili se suoči sa zabranom. Bela kuća kaže da želi da se ukine vlasništvo sa sedištem u Kini iz razloga nacionalne bezbednosti. TikTok je tvrdio da neće deliti korisničke podatke iz SAD sa kineskom vladom i da je preduzeo značajne mere da zaštiti privatnost svojih korisnika.

Trampov pokušaj da zabrani TikTok 2020. godine kada je bio predsednik blokiran je od strane suda. On je u martu rekao da je platforma pretnja nacionalnoj bezbednosti, ali i da bi zabrana naškodila nekim mladim ljudima i samo ojačala Meta platforme Facebook, što je oštro kritikovao.

Tramp već ima aktivno prisustvo na društvenim medijima sa više od 87 miliona pratilaca na X mreži i preko 7 miliona pratilaca na sopstvenoj platformi, Truth Social, gde objavljuje skoro svakodnevno.

Američki žalbeni sud prošle nedelje je odredio brzi raspored za razmatranje pravnih osporavanja novog zakona.

Američki Apelacioni sud za Distrikt Kolumbije naredio je da se predmet odredi za usmene rasprave u septembru nakon što su se TikTok, ByteDance i grupa kreatora TikTok sadržaja pridružili Ministarstvu pravde ranije ovog meseca tražeći od suda brz raspored.

Autor: