AKTUELNO

Danas u 16 sati u pogrebnom domu u Udinama biće održan poslednji pozdrav Patrisiji Kormos i Brajni Doros, devojkama poreklom iz Rumunije, koje su se udavile u reci Nadiža proteklog vikenda. U međuvremenu nastavlja se potraga za njihovim drugom Kristijanom.

Članovi porodice stradalih devojaka stigli su u pogrebni dom u blizini groblja San Vito, dok su Patrisija i Bjanka obučene u venčanice, prema tradiciji njihove rodne zemlje, prenose italijanski mediji.

Mnogi građani već su udali počast devojkama, doneli sveće i cveće, a u 16 sati katolički i pravoslavni sveštenik održaće službu. Nakon službe, tela će krenuti put Rumunije gde će devojke u subotu biti sahranjene u mestu Tarna Mare.

Gradonačelnik Udina je za danas najavio dan žalosti.

"Grad saoseća sa porodicama Patrisije i Bjanke. Prva mlada žena je zapravo pohađala Tiepolo akademiju likovnih umetnosti u Udinama i bila uzoran student, dok je druga bila u poseti roditeljima, stanovnicima grada", rekao je gradonačelnik.

Zagrljaj troje mladih zauvek se urezao u mislima ljudi. Oni su snimljeni kako se grle usred bujice, dok voda nadolazi velikom brzinom. Vatrogasci su pokušali da ih spasu, ali mladi nisu uspeli da dohvate uže, nakon čega ih je snažna voda odnela.

Majka Patrisije Kormos rekla je da su ljudi, koji su sa mosta posmatrali dramatučnu scenu, mogli da ih spasu, umesto što su snimali i fotografisali.

Foto: Printscreen/Društvene mreže

"Više puta je zvala 112, ostavila je svoje ime, adresu. Rekla im je "Zovite moju mamu"", ispričala je neutešna žena.

I pet dana nakon tragedije nastavlja se potraga za poslednjom nestalom osobom, Kristijanom Kasijanom Molnarom (25), takođe poreklom iz Rumunije, kojeg je takođe odnela poplava reke Nadiža u Premarijaku u Furlaniji prošlog petka popodne.

Tužilaštvo u Udinama vodi istragu za ubistvo iz nehata, protiv nepoznatih lica.

"Sprovešćemo sve neophodne istrage i sve provere kako bismo utvrdili da li je spasavanje bilo blagovremeno, da li je došlo do bilo kakvih problema koji su na bilo koji način mogli uticati na tragični događaj", rekao je na konferenciji za novinare tužilac u Udinama Masimo Lia.

Četiri puta zvali pomoć, na 4. poziv se niko nije javio

On je rekao da su mladi četiri puta zvali pomoć, ali da se na četvrti poziv niko nije javio.

"Prvi poziv je obavljen u 13.29 časova, ostali u narednim minutama. Od prvih uviđaja, sve se odvijalo u vremenskom periodu koji se grubo može kvantifikovati kao pola sata. Iz situacije prividnog mira, taj buran tok reke Nadiže ih je tada preplavio", istakao je on.

Prema rekonstrukciji koju je napravila ANSA, prvi hitni poziv uputila je u petak oko 13.25 sati jedna od žrtava koja je zabrinuto rekla da je ostala "zarobljena" sa svoja dva prijatelja u koritu reke zbog porasta nivoa vode i da ne mogu da se vrate na obalu.

Službenik centralnog jedinstvenog regionalnog broja 112 rukovodio je SOS-om kao tehničkim spasavanjem i stoga je odlučio da zahtev preusmeri Pokrajinskoj vatrogasnoj komandi Udine, koja je hitno uputila zahtev posadi najbližoj lokaciji i odmah aktivirala specijalizovane rečne timove i stavila ronioce na preduzbunu.

Foto: Printscreen YouTube/TG2000

Istovremeno, Drago, helikopter stacioniran na aerodromu Marko Polo u Veneciji, aktiviran je i počeo je da priprema svoj plan leta i pokrenuo svoje motore.

Videvši kako se nivo reke podiže, nekoliko minuta kasnije, devojka koja je prvi put uputila poziv, u paničnom stanju, ponovo je pozvala pomoć, dok su brojni prolaznici bili na mostu i gledali dramu, ne mogavši nikako da pomognu.

U međuvremenu je u to područje stiglo osoblje vatrogasne brigade: s obzirom na to da je Drago nedavno krenuo na put tom području, zatražena je intervencija medicinskog helikoptera Sores Fvg, sa tehničarem iz Alpine Rescue, koji bi mogao da izvede specifične manevre.

Ovaj drugi helikopter je poleteo nekoliko minuta posle Drage, ali je, pošto je morao da pređe put koji se može preći samo za 8 minuta, stigao je u Premarijako mnogo ranije.

Troje mladih su, nažalost, nekoliko trenutaka ranije - svega nekoliko minuta prema očevicima - već bila progutana rekom, uprkos herojskom pokušaju spasavanja vatrogasaca, od kojih je jedan čak skočio u vodu, rizikujući da i njega povuče bujica.