AKTUELNO

Jeziv prizor na mestu teškog sudara putničkog i teretnog voza u gradu Pardubice u Češkoj. Na licu mesta nalaze se helikopteri, veliki broj vatrogasnih i spasilačkih službi, kao i ekipa Hitne pomoći i policije.

Vagoni su potpuno smrskani, a uplašeni putnici evakuisani su iz voza. Kako pišu češki mediji među desetinama povređenih nalaze se i deca.

U spasilačku operaciju uključen je kompletan Integrisani sistem za spasavanje, uključujući helikoptere; prvi su stigli oko pola jedanaest, a sledeći sat vremena kasnije, piše iDNES.

"Na mesto događaja stiglo je 36 jedinica profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca. Postavljena je infolinija na 950 570 805 ", rekla je portparolka vatrogasne brigade Pardubice, Vendula Horakova.

Ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan zajedno s ministrom saobraćaja Martinom Kupkom stigao je na mesto stravične nesreće.

Spasioci su prvo evakuisali povređene, kojima su prvu pomoć davali pored vozova.

"Klima uređaj verovatno ne radi u vozu i neki putnici su iscrpljeni. Međutim, samo puštaju povređene ", opisao je urednik iDNES.cz direktno sa mesta.

Kako navodi, stigle su i hitne službe iz susednog Hradec Kralovea kako bi pomogle.

"Desetine stanovnika koji žive u blizini takođe su došli, ali ih je policija skolinila i obezbedila mesto nesreće trakama ", dodao je.

Prema vatrogascima, u ekspresnom vozilu RegioJet putovalo je oko 300 osoba. Prvi vagon je potpuno uništen.

Teretni voz imao je 21 vagon i bio je dugačak preko pola kilometra.

Kao preliminarni uzrok, Železnička uprava je navela prolazak signala zaustavljanja od strane voza RegioJet, napisali su Hospodářské noviny.

Železnička inspekcija poslala je osam istražitelja da istraže sudar, koji je se dogodio u sredu u 22:49.

Podsetimo, brzi voz koji je prevozio oko 200 ljudi iz Praga do Košica sudario se sa teretnim vozom, a portparolka Čeških železnica potvrdila je da u nesreći ima poginulih i teško povređenih.

Sudar se desio na novoj stanici Pardubice Centar, a železnički saobraćaj u ovom delu Češke trenutno je u prekidu.

Vozovi su se sudarili frontalno, a na lice mesta su otišli ministar policije Vit Rakušan i ministar saobraćaj Martin Kupka, piše Blesk.cz.

Češki premijer Petr Fijala oglasio se sa mreži X sledećom porukom:

"Sudar dva voza u Pardubicama je velika nesreća. Svi mislimo na žrtve. Izražavam iskreno saučešće".