AKTUELNO

Propalestinski aktivisti koji zahtevaju prekid rata u Gazi, kao i američku podršku Izraelu planiraju da opkole Belu kuću tokom vikenda, što je bezbednosne službe nateralo na dodatne bezbednosne mere, uključujući i postavljanje ograde protiv demonstranata.

Aktivističke grupe poput CODEPINK-a i Veća za američko-islamske odnose izjavile su u petak da su demonstracije planirane za subotu, čime će se obeležiti osam meseci od početka izraelskog rata u Gazi koji je ubio desetine hiljada ljudi, uzrokujući humanitarnu krizu sa raširenom glađu i razaranjem.

Sjedinjene Države, ključni saveznik Izraela, svedočile su mesecima propalestinskih demonstracija koje su se kretale od marševa u Vašingtonu i bdenja u blizini Bele kuće do blokiranja mostova i puteva u blizini železničkih stanica i aerodroma u više gradova i kampusa u mnogim fakultetskim gradovima.

Foto: Tanjug AP/MICHAEL REYNOLDS

Najmanje osam zvaničnika napustilo je administraciju predsednika Džoa Bajdena navodeći kao razlog svoje protivljenje njegovoj politici. Demonstranti su takođe prekinuli neke događaje Bajdenove kampanje za reizbor.

Bajden se trenutno nalazi u Francuskoj u službenoj poseti.

"U pripremi za događaje ovog vikenda u Vašingtonu koji mogu dovesti do velikog okupljanja ljudi, uvedene su dodatne mere javne bezbednosti u blizini kompleksa Bele kuće", rekao je potparol američke tajne službe.

Bajden i Bela kuća ranije su rekli da podržavaju mirne demonstracije, ali ne i "haos" i nasilje.

Na univerzitetskim protestima povremeno je izbijalo nasilje dok je policija hapsila na kampusima kako bi očistila kampove. Protivratne aktiviste koji su se utaborili na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu pre nekoliko nedelja nasilno je napala grupa njihovih protivnika.

Foto: Tanjug AP/MICHAEL REYNOLDS

Takođe postoji zabrinutost zbog porasta antisemitizma i islamofobije usred sukoba.

Rat je počeo kada je palestinska islamistička militantna grupa Hamas napala Izrael 7. oktobra, ubivši 1200 i uzevši 250 ljudi kao taoce, prema izraelskim podacima.

Izraelski napad na Gazu koji je usledio ubio je više od 36.000 ljudi, prema lokalnom ministarstvu zdravlja, raselio gotovo celokupno tamošnje stanovništvo od 2,3 miliona i doveo do optužbi za genocid koje Izrael poriče.

Autor: