AKTUELNO

Lider francuske krajnje desnice Marin le Pen pozdravila je odluku predsednika Emanuela Makrona da raspiše vanredne izbore!

Francuski predsednik Emanuel Makron, podsetimo, rekao je da raspušta parlament i da poziva na nove izbore nakon uspeha krajnje desničarskog Nacionalnog okupljanja na izborima za Evropski parlament.

- Večeras raspuštam Narodnu skupštinu i uskoro ću potpisati ukaz o raspisivanju novih parlamentarnih izbora čiji će se prvi krug održati 30. juna, a drugi 7. jula - rekao je Makron.

Evropski parlament večeras je objavio prvu procenu rezultata glasanja u Francuskoj gde je Nacionalno okupljanje predvođeno Žordanom Bardelom i Mari le Pen osvojio 31, 5 odsto glasova.

Renesansna partija Emanuela Makrona osvojila je dvostruko manji broj glasova odnosno 15,2 odsto, a socijalisti nepunih 14 odsto.

Šef partije Nacionalno okupljanje Žordan Bardel pozvao je nakon proglašenja pobede na nove parlamentarne izbore dok je Rafael Gluksman iz redova socijalista kritikovao odluku francuskog predsednika.