AKTUELNO

Vanredni parlamentarni izbori u Francuskoj, koje je najavio predsednik Emanuel Makron nakon poraza njegove stranke na izborima za Evropski parlament, "imaće najozbiljnije posledice u modernoj istoriji zemlje", rekao je francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

- Ovi parlamentarni izbori imaće najozbiljnije posledice po Francusku, po Francuze u istoriji Pete republike - rekao je Le Mer za Radio RTL.

On je ukazao da su rezultati izbora signal Makronovim pristalicama i da će sada morati da iznesu "jasne" predloge za birače.

Nakon preliminarnih rezultata izbora za EU, Makron je juče naredio raspuštanje donjeg doma francuskog parlamenta i vanredne izbore u dva kruga zakazane za 30. juni i 7. juli.

Konačni rezultati izbora za Evropski parlament pokazali su da je francuska desničarska partija Nacionalno okupljanje dobila 31,37 odsto glasova. Makronova stranka Preporod i njeni saveznici dobili su samo 14,6 odsto glasova.

Peta francuska Republika je naziv za aktuelno republikansko uređenje Francuske, koje je na snazi od donošenja aktuelnog Ustava 1958. godine.

Autor: