AKTUELNO

Džejms Lovson, istaknuti vođa pokreta za građanska prava čije je zagovaranje nenasilnih protesta uticalo na Martina Lutera Kinga i 1960-ih pomoglo u oblikovanju pokreta za ukidanje diskriminacije u SAD-u, umro je u 95. godini, potvrdila je njegova porodica.

Lovson, kojeg je King jednom opisao kao "vodećeg teoretičara i stratega nenasilja u svetu", umro je u nedelju od srčanog zastoja na putu do bolnice u Los Anđelesu.

Kao mladi metodistički sveštenik, 1952. otputovao je u Indiju, gde je na njega uticao rad Mahatme Gandija. Kada se Lovson vratio u SAD, postao je vodeći zagovornik nenasilnog protesta kao strategije za pokret za građanska prava u SAD.

Od studentskih dana vodio je nenasilne proteste u znak podrške rasnoj integraciji, zbog čega je bio izbačen sa Univerziteta Vanderbilt, te je 1960-ih učestvovao u nizu protesta protiv segregacije u kojima su se crnci i belci zajedno vozili autobusima kroz američki jug.

King je na Lovsonov zahtev došao u Memfis, gde je ubijen 1968. godine.

Rad vođa pokreta za građanska prava poput Lovsona rezultirao je donošenjem Zakona o građanskim pravima iz 1964. koji zabranjuje diskriminaciju na temelju rase, boje kože, vere, pola ili nacionalnog porekla.

Lovson je rođen 1928. godine i stekao je diplome na fakultetu Boldvin-Volas u Ohaju i na Univerzitetu Boston. Bio je u zatvoru 13 meseci jer je odbio da se odazove nakon što je regrutovan u američku vojsku.

Kasnije je služio kao pastor u Ujedinjenoj metodističkoj crkvi Holman u Los Anđelesu od 1974. do 1999. godine.

Bio je među sedam vođa pokreta za građanska prava kojima je časopis Time dao priznanje uoči inauguracije prvog crnog predsednika SAD-a Baraka Obame.