AKTUELNO

Francuskom predsedniku Emanuelu Makronu crno se piše na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima!

Više od trećine Francuza prema istraživanju Francuskog instituta za javno mnjenje za časopis Pari Mač na vanrednim izborima želi pobedu desničarskog Nacionalnog okupljanja koje je u parlamentu predvodila Marin Le Pen.

- Studija Instituta za javno mnjenje pokazala je da 36 odsto ispitanika želi pobedu Nacionalnog okupljanja - navodi Pari Mač.

Časopis precizira da polovina Francuza starosti 50-64 godine želi da pobedi Nacionalno okupljanje. Među ljudima od 35-50 godina ta brojka iznosi 37 odsto dok je među mladima 32 odsto.

Anketa je istovremeno pokazala da 29 odsto ispitanika želi pobedu saveza levičarskih snaga. Levica najveću podršku ima među mladima - čak 40 odsto mlađih od 35 priželjkuje pobedu levičarske koalicije.

Samo 18 odsto ispitanika želi pobedu Renesansne stranke predsednika Emanuela Makrona dok 13 odsto želi pobedu republikanaca.

Anketa je sprovedena u ponedeljak onlajn i obuhvatila je 1.114 Francuza starijih od 18 godina.

Stigla je u međuvremenu još jedna loša vest za Makrona!

Vođa francuske konzervativne stranke Republikanci u utorak je pozvao na savez s krajnje desnim Nacionalnim okupljanjem na prevremenim parlamentarnim izborima. To predstavlja politički preokret koji bi mogao imati široke posledice.

Foto: Tanjug AP/Gian Ehrenzeller, Keystone via AP

- Govorimo iste stvari pa da prestanemo onda da stvaramo izmišljeno protivljenje. To je ono što velika većina naših birača želi. Govore nam da se dogovorimo - rekao je Erik Sioti za televiziju TF1.

Siotijev poziv znači i da propada decenijama star konsenzus francuskog političkog establišmenta o međusobnoj saradnji kako bi se sprečilo da na vlast dođe krajnja desnica. Mnogi funkcioneri su već najavili izlazak iz stranke i formiranje novog pokreta.

Nacionalno okupljanje je sa druge strane pozdravilo Siotijev poziv.

Nacionalno okupljanje bi prema prognozama moglo da osvoji između 235 i 265 mesta u donjem domu parlamenta - što predstavlja ogroman skok sa trenutnih 88 mandata. To je i dalje manje od 289 potrebnih za apsolutnu većinu.

Međutim, ista anketa predviđa između 40 i 55 mesta za Republikance, što znači da bi dve stranke mogle da imaju apsolutnu većinu.

Francuski predsednik Makron, podsetimo, najavio je raspuštanje Narodne skupštine i održavanje vanrednih parlamentarnih izbora u dva kruga, 30. juna i 7. jula, nakon što su u nedelju objavljeni preliminarni rezultati izbora za Evropski parlament u Francuskoj prema kojima je desničarska partija Nacionalno okupljanje osvojila više nego duplo glasova od njegove koalicije.

Makron je u utorak isključio mogućnost podnošenja ostavke nezavisno od ishoda izbora.

Autor: