AKTUELNO

Velika Britanija je danas uvela svoje prve sankcije protiv brodova iz "flote u senci" ruskog predsednika Vladimira Putina, za koje je rekla da se koriste da bi se zaobišle sankcije Zapada i nastavila trgovina ruskom naftom.

"Današnja akcija uključuje prve sankcije Velike Britanije protiv brodova u Putinovoj floti u senci, koje Rusija koristi da zaobiđe sankcije Ujedinjenog Kraljevstva i G7 i nastavi da nesmetano trguje ruskom naftom", navodi se u saopštenju britanske vlade.

Odluka, koja je deo 50 novih sankcija uvedenih u koordinaciji s partnerima iz grupe G7, takođe je usmerena protiv dobavljača municije, alatnih mašina, mikroelektronike i logistike za rusku vojsku, uključujući predmete u Kini, Izraelu, Kirgistanu i Turskoj, navela je vlada.

"Danas ponovno pojačavamo ekonomski pritisak sankcijama kako bismo smanjili rusku sposobnost da finansira svoju ratnu mašinu", rekao je u saopštenju premijer Riši Sunak, koji se nalazi na sastanku vođa zemalja članica grupe G7 u Italiji.

"Putin mora da izgubi, a apsolutno je ključno oduzeti mu sposobnost finansiranja produženog sukoba", dodao je britanski premijer.

Autor: Iva Besarabić