AKTUELNO

Generalni sekretarijat Civilne zaštite Grčke izdao je upozorenje za veoma visok rizik od požara — kategorija 4 rizika — za sutra u 10 regiona zemlje, prema Mapi predviđanja požarnog rizika Ministarstva za klimatske krize i civilnu zaštitu.

Napominje se da će, prema ažuriranom Biltenu o vanrednim vremenskim prilikama (EDEK) koji je danas izdala Nacionalna meteorološka služba (EMS), najviše temperature biti zabeležene u istočnoj zemlji sa visine Tesalije i dalje na jugu zbog zapadnih vetrova, uglavnom u područjima koja nisu pod uticajem morskog povetarca. Promena vremena u petak na severu Grčke sa kišom i olujama praćenim jakim vetrom.

Konkretno, za sutra se predviđa veoma visok rizik od požara za sledeće oblasti — Region Tesalije, region Centralne Grčke, region Atike, region Peloponeza, region Krita.

Civilna zaštita u pojačanoj pripravnosti

Generalni sekretarijat civilne zaštite Ministarstva za klimatsku krizu i civilnu zaštitu obavestio je nadležne državne agencije kao i regione i opštine navedenih regiona da se poveća pripravnost civilne zaštite kako bi se odmah reagovalo povodom svih požarnij incidenata.

Istovremeno, 2. stepen operativne pripravnosti PS ostaje na snazi, a kako prenose mediji, biće prisutne i patrole iz vazduha, kao i patrole vatrogasnih, policijskih i vojnih snaga.

Vatrogasne službe u delimičnoj pripravnosti

Pored toga, osoblje Vatrogasne službe navedenih područnih jedinica ostaje u delimičnoj pripravnosti, kako bi se suočilo sa povećanim zahtevima usluga, koji mogu nastati usled veoma visokog rizika od požara (kategorija rizika 4).

Istovremeno, za navedene oblasti sprovodi se Plan postupanja Civilne zaštite za suočavanje sa rizicima od šumskih požara, prema kojem se, između ostalog, sprovode i mere preventivne zabrane saobraćaja vozila i zadržavanja vozila izletnika u nacionalnim šumama.

Upozorenja Vatrogasne službe

Istovremeno, generalni sekretarijat Civilne zaštite preporučuje građanima da budu posebno oprezni i izbegavaju radnje na otvorenom koje nepažnjom mogu izazvati požar, kao što su paljenje suve trave i granja ili čišćenje ostataka, korišćenje mašina koje izazivaju varničenje. kao što su kružne testere, aparati za zavarivanje, upotreba spoljnih roštilja, pušenje pčela, bacanje zapaljenih cigareta itd. Takođe, podsećamo da je u sezoni zaštite od požara zabranjeno paljenje njiva.

Pored toga, Vatrogasna služba apeluje na građane:

Budite posebno oprezni i izbegavajte sve aktivnosti koje mogu izazvati požar.

Pratiti informacije o prevenciji šumskih požara koje su dostupne na veb stranici i zvaničnim nalozima Vatrogasne službe, Fejsbuku i Tviteru.

U slučaju da primete požar, odmah obavestiti Vatrogasnu službu.

Na kraju, Vatrogasna služba poziva sve građane da budu posebno oprezni i da u slučaju požara, radi sopstvene bezbednosti, verno poštuju uputstva nadležnih.

Za više informacija i uputstva za samozaštitu od opasnosti od šumskih požara građani mogu da posete sajt Generalnog sekretarijata Civilne zaštite.

Preporuke Civilne zaštite

Generalni sekretarijat Civilne zaštite ponovo upućuje preporuke građanima da budu posebno oprezni, vodeći računa da preduzmu mere samozaštite od rizika koji proizilaze iz rasprostranjenosti visokih temperatura i od rizika koji proizilaze iz ispoljavanja intenzivnih vremenskih pojava.

U područjima gde se očekuje da će preovladavati visoke temperature, Civilna zaštita skreće pažnju na pripadnike ugroženih grupa da narednih dana budu posebno oprezni, kako bi izbegli zdravstvene probleme, kao što su toplotna iscrpljenost i toplotni udar, što može biti uzrokovano visokim temperaturama koje će preovladavati.

Posebno, prema uputstvu za samozaštitu od visokih temperatura, građanima se savetuje da:

Ostanite na hladnim i senovitim mestima dalje od gužve, koristite klima-uređaje ili ventilatore i izbegavajte težak fizički rad na mestima sa visokom temperaturom i dugom vlažnošću.

Izbegavajte sunčanje, kao i šetnju ili trčanje pod suncem i nosite šešir i naočare za sunce, kao i odeću svetlih boja od tkanine koja omogućava koži da provetri i olakšava isparavanje znoja, izbegavajući sintetičke tkanine.

Konzumirajte lagane obroke sa voćem i povrćem, ograničavajući masti i količinu hrane.

Pijte puno vode i voćne sokove, izbegavajući alkoholna pića.Posebna nega preporučuje se bebama i maloj deci, kao i starijim osobama i onima koji boluju od hroničnih bolesti radi zaštite od visokih temperatura.

Istovremeno, generalni sekretarijat Civilne zaštite Ministarstva za klimatsku krizu i civilnu zaštitu, obavestio je nadležne vladine agencije koje su uključene, kao i regione i opštine u zemlji, kako bi su u pojačanoj pripravnosti civilne zaštite odmah suočili sa efektima rasprostranjenosti visokih temperatura i rizicima koji nastaju usled pojave intenzivnih vremenskih pojava.

Upozorenja za olujnu kišu i vetar

Takođe, u oblastima gde se očekuju jake kiše, oluje ili olujni vetar:

Osigurajte predmete koji, ako ih odnese jako vreme, mogu izazvati štetu ili povrede.

Da se ​​uverite da oluci i slivnici u kućama nisu zapušeni i da ispravno rade.

Izbegavajte prelaske potoka i reka pešaka ili vozilom, za vreme nevremena i padavina, ali i nekoliko sati nakon završetka njihovog događaja

Izbegavajte rad na terenu i aktivnosti u morskim i priobalnim oblastima u slučaju teškog vremena (rizik od udara groma)

Sklonite se odmah tokom oluje sa gradom. Sklonite se u zgradu ili automobil i ne napuštajte bezbedno područje dok se ne uvere da je oluja prošla. Tuča može biti veoma opasna i za životinje

Izbegavajte da prolazite ispod velikog drveća, ispod postavljenih znakova i u opštim delovima gde se laki predmeti (npr. saksije, razbijeno staklo itd.) mogu odvojiti i pasti na zemlju (npr. ispod balkona)

I verno sledite uputstva lokalnih vlasti, kao što su upozorenja za saobraćaj

Autor: Snežana Milovanov