AKTUELNO

Devojčica (4) zadobila je strašne opekotine dok se kupala u moru u Grčkoj, a otkriveno je da ju je opržila morska sasa dok se igrala u vodi.

- Naša malena je vrištala u bolovima i odmah smo joj pritrčali nesvesni šta se dogodilo. Još četvoro ljudi je opržila, jedno baš teže - priča majka devojčice.

Incident se dogodio pre nekoliko dana u Ftiotisu u središnjoj Grčkoj.

Majka kaže da je odmah uklonila ostatke pipaka i da je detetu dala kortizon.

- Baš je dosta oteklo i rekli su da je ne izvodim mesecima na sunce, da joj ne bi ostao ožiljak - rekla je majka.

Šta je morska sasa?

Morska sasa, vlasulja ili anemona, nije morska trava, iako dosta podseća na istu, već pripada istom životinjskom rodu kao i meduze. Mogu biti različitih boja i veličina, a ukoliko dotaknu kožu, iskustvo može biti veoma bolno.

Pri samom dodiru oseti se ubod ili pečenje, veoma slično onom koje prouzrokuju meduze. Morske sase su obično telom pričvršćene na stenu ili pesak, mogu biti same ili u grupi, a mogu se naći i u plićaku. Kraci koji se nalaze na njoj lebde u vodi i ispunjeni su otrovom.

Nakon kontakta, u roku od nekoliko minuta na koži se pojavljuju crvenoružičasti tragovi koji mogu biti vidljivi i bolni od 24 sata do nekoliko dana. Srećom, retko ujed ostavlja teže posledice.

Simptomi se leče kortizonom i antihistaminicima ukoliko se pojave alergijski simptomi. Ukoliko mislite da se može javiti alergija, obavezno se javite lekaru.

Prva stvar koju morate da uradite nakon ujeda jeste da uklonite pipke sa kože, ali to ne radite golim rukama, već uzmite nešto čvrsto, poput plastične kartice, potom taj deo kože isperite morskom vodom.

Autor: Aleksandra Aras